6.1.2 Evenementen
Groningen wil een bruisende, aantrekkelijke en economisch vitale stad zijn voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Met een gevarieerd evenementenaanbod dragen we hieraan bij. We maken een goede belangenafweging tussen een bruisende en een leefbare stad. Voor een kwalitatief hoogwaardig, gevarieerd en gedragen aanbod organiseren we met partners meer regie op het aanbod van grote evenementen. Daarnaast hebben we gericht locatiebeleid voor de belangrijkste locaties in de stad.
Groningen handhaaft haar positie in de top van evenementensteden in Nederland. Groningen heeft een sterk eigen gezicht en is ook voor buitenstaanders een jonge, eigenzinnige stad met veel aandacht voor cultuur. Het profiel van Groningen vinden we terug in het grote en gevarieerde aanbod aan evenementen. Noorderzon en Eurosonic genieten grote nationale bekendheid. De volksfeesten, zoals Koningsdag, Groningens Ontzet en het bevrijdingsfestival, worden massaal gevierd. In en om de binnenstad vinden met grote regelmaat muziekfestivals, markten en sportevenementen plaats. Evenementenbeleid en citymarketing zijn sterk aan elkaar verbonden.
Prestatie indicatoren
Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.
Prestatie indicator (en) | Behaald 2015 | Beoogd 2016 | Behaald |
---|---|---|---|
Aantal grote evenementen (>2.000 bezoekers) | 23 | 32 | 24 |
Aantal middelgrote evenementen (200-2.000 bezoekers) | 270 | 270 | 215 |
Aantal meldingen geluidsoverlast evenementen | 275 | 180 | 450 |
Over het algemeen slagen we erin om de geluidsoverlast bij muziekevenementen te beheersen. Niettemin zien we een forse stijging in het aantal meldingen van geluidsoverlast. Deze stijging wordt verklaard door het grote aantal klachten (250), tijdens het driedaags Paradigma festival in augustus 2016 op het terrein van de voormalige Suikerfabriek.
In 2016 hebben 54 evenementen minder plaatsgevonden dan in 2015. Dit wordt voor een groot deel verklaard door het feit dat in 2016 meerdere evenementen onder één vergunning zijn gebracht, bijvoorbeeld bij Koningsdag en Groningens Ontzet. Daarnaast is het aantal vergunningen voor middelgrote evenementen afgenomen omdat de mogelijkheid om het evenement met een melding af te doen, is verruimd (van 100 naar 200 bezoekers).
Wat wilden we bereiken in 2016?
- De programmering van vooral de speciale en grote evenementen verbeteren, onder meer de diversiteit en kwaliteit;
- Een meer gedifferentieerd legestarief invoeren, dat beter aansluit bij de verschillende evenementen: dit draagt bij aan de professionalisering van de gemeentelijke evenementenorganisatie.
Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?
Ook in 2016 hebben wij een ruim en gevarieerd aanbod aan evenementen in onze stad gehad. Met veel bekende evenementen zoals Eurosonic-Noorderslag en Noorderzon maar ook nieuwe evenementen zoals Sterren op het Plein. Dit Nederlandstalig muziekfestijn op onze Vismarkt is landelijk uitgezonden door de AVROTROS en liet een enthousiast en gevarieerd Gronings publiek op de Nederlandse tv’s zien.
Wij hebben de locatieprofielen geactualiseerd. De locatieprofielen zijn een belangrijk instrument in ons evenementenbeleid. In de locatieprofielen zijn de eigenschappen van een evenementenlocatie in kaart gebracht en worden de mogelijkheden en beperkingen beschreven. Ze bieden de mogelijkheid om differentiatie aan te brengen in het aantal en het type evenementen en daarmee kunnen wij evenementen spreiden over de stad. De locatieprofielen zijn een dynamisch instrument. Met de actualisatie kunnen wij de aard van de evenementen en van de locatie beter op elkaar aan laten sluiten. En zo vormgeven aan een goede balans tussen leefbaar en levendig in onze stad.
De vergunningverlening voor onze evenementen vraagt om een zorgvuldige samenwerking tussen alle belanghebbenden en een goede regie op het proces. Onze gezamenlijke missie: Met een tevreden organisator organiseren wij een veilig evenement dat bijdraagt aan onze bruisende stad. Wij besteden veel aandacht aan het verbeteren van dit proces.
Voor het eerst hebben wij dit jaar ook een tweetal evenementenvergunningen geweigerd; voor Holi Fusion en voor Oktoberfest. Beiden zijn voor ons leerprocessen geweest in het maken van de juiste en tijdige afwegingen op enerzijds het faciliteren van evenementen in onze stad en anderzijds het kunnen borgen van de veiligheid tijdens het evenement.
In de tarievennota 2016 heeft de raad bepaald dat de tariefopbouw voor evenementen een getrapt tussentarief wordt ingevoerd voor evenementen met 1000-2000 bezoekers en een tarief wordt toegevoegd voor evenementen van meer dan 25.000 bezoekers. Daarnaast zijn alleen de leges voor evenementen met meer dan 1.000 bezoekers (getrapt) verhoogd in 2016 en 2017. Voor wijk- en straatfeesten, kinderactiviteiten en de buitenspeeldag worden geen leges in rekening gebracht.
Conclusie
Wij hebben in Groningen al veel bereikt op het gebied van evenementen; een gevarieerd en goed gevuld aanbod aan evenementen worden in onze stad gehouden. Om een goede uitvoering te kunnen geven aan ons evenementenbeleid is blijvende aandacht nodig voor het Evenementenvergunning Proces, zowel intern als met onze ketenpartners. De complexiteit en dynamiek van evenementen, zetten druk op het proces en de samenwerking. Ook in 2017 blijven wij hier aandacht aan besteden.