Jaarverslag 2016

Gemeentelijke gebouwen

Kernvastgoed

Het grootste deel van de gebouwen in de portefeuille kernvastgoed is redelijk tot goed onderhouden. Voor deze gebouwen is een passende voorziening opgenomen. Zo zijn de gebouwen aan het Hanzeplein, Duinkerkenstraat, Van der Hoopstraat en de Kreupelstraat relatief nieuw en hebben deze op korte termijn geen grote onderhoudsingrepen nodig. Voor één gebouw in deze categorie (aan het Harm Buiterplein) is met de bouwer ervan ook een onderhoudscontract voor meerdere jaren afgesloten. Die verricht het onderhoud.

Voor de Peizerweg wordt op middellange termijn voorzien dat er grote onderhoudsingrepen (onder andere daken) noodzakelijk zijn. Voor dit complex wordt nu onderzocht of een andere locatie niet een beter alternatief is. De gebouwen aan de Sontweg 10 en de Diamantlaan 168 worden dit jaar verkocht aan de Veiligheidsregio Groningen (VRG). De onderhoudssituatie is de afgelopen jaren daarom minimaal geweest. Daarvoor zal een regeling met de VRG getroffen worden. Reeds lange tijd is er de wens bij Stadsbeheer om het aantal wijkposten terug te brengen. Dat zou kunnen betekenen dat in 2017 er een herschikking van gebouwen komt en er een of meerdere worden afgestoten. Deze herschikking heeft consequenties voor de onderhoudslasten, maar welke is nu nog niet duidelijk.

Schoolgebouwen
De verantwoordelijkheid voor het onderhoud en het up-to-date houden van de schoolgebouwen voor primair en voortgezet onderwijs ligt bij de schoolbesturen. De schoolbesturen krijgen daarvoor de middelen in de lumpsumfinanciering van het Rijk. In het verlengde van de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs is de gemeente van veel openbare schoolgebouwen geen eigenaar meer. De gemeente heeft daarom geen verantwoordelijkheid (financieel en inhoudelijk) meer voor de technische en onderwijskundige staat van die gebouwen. De multifunctionele accommodaties/Vensterscholen zijn wel eigendom van de gemeente en worden daarom door ons onderhouden. Ook schoolgebouwen, die niet meer voor onderwijs in gebruik zijn en een andere functie hebben gekregen, zijn een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Voor deze gebouwen zijn meerjarige onderhoudsplannen opgesteld. Onze onderhoudsplanning wordt zoveel mogelijk afgestemd op eventuele aanpassingen aan schoolgebouwen om die aardbevingsbestendig te maken.

Sociaal culturele en welzijnsaccommodaties

Voor het groot onderhoud aan alle sociaal culturele accommodaties, die onder de werking van de accommodatienota ‘Met de blik op de wijk’ (2013) vallen, is jaarlijks een bedrag voor onderhoud beschikbaar. Dat bedrag is voor het onderhoud aan gemeentelijke én niet gemeentelijke gebouwen. Besturen met een eigen accommodatie kunnen voor onderhoudswerk subsidie bij de gemeente aanvragen. Het onderhoudsniveau van de accommodaties is redelijk tot goed te noemen. Eén uitzondering daarop is het gebouw van speeltuinvereniging Oosterpark aan de Resedastraat 2a. Dit ‘boomstammengebouw’ wordt met tijdelijke maatregelen in stand gehouden. In de nota ‘Met de blik op de wijk’ is het voorstel opgenomen de huisvesting voor deze speeltuinvereniging met 230 m2 te verkleinen tot 100 m2. Als het gebouw in stand blijft, zijn binnen enkele jaren forse ingrepen nodig.

Culturele gebouwen

In deze categorie gebouwen vallen het gebouw van Vrijdag aan St. Jansstraat 7 en het cultuurcentrum De Oosterpoort aan Trompsingel 27. De onderhoudsstaat van het gebouw van Vrijdag is redelijk tot goed te noemen. Het cultuurcentrum De Oosterpoort is 40 jaar oud. De kwaliteiten van het pand (alle zalen en foyers gelijkvloers) worden in toenemende mate overschaduwd door de gedateerdheid van pand en installaties. Dit zet de onderhoudsbudgetten onder druk. Het op lange termijn in stand houden van het pand (meer dan 10-15 jaar) vergt aanzienlijke ingrepen. Met behulp van een extern bureau wordt een onderzoek gedaan naar de totale exploitatielasten van De Oosterpoort, waarbij ook gekeken wordt naar zaken als parkeren, logistiek, bereikbaarheid, geluidhinder en omgeving. De Stadsschouwburg is begin 2016 in eigendom overgedragen aan het Groninger Monumentenfonds, waarbij de renovatie van het casco onder verantwoordelijkheid van de gemeente is afgerond. Daarnaast is met extra inzet van meerdere externe financieringsbronnen (zoals de Provincie) de binnenkant van de Stadsschouwburg fors gerenoveerd. Dit rijksmonument staat er weer voor jaren prima bij.

Sportaccommodaties
Onderhoudswerkzaamheden
Jaarlijks doen wij onderzoek naar de conditie van het vastgoed. We voeren gesprekken met sportverenigingen over de zeggenschap/inbreng van sportverenigingen in de planningen voor planmatig onderhoud (MOP) en de vervangingsinvesteringen (VIP), de mogelijkheden voor co-creatie en de zelfwerkzaamheden. De raad heeft voor dit type onderhoud vastgestelde kaders voor het onderhoudsniveau meegegeven, die moeten voldoen aan respectievelijk de wettelijke eisen, de eisen voor veilig en schoon. We hebben in 2016 een groot aantal onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, variërend van schilderwerk tot cultuurtechnische werkzaamheden voor sportvelden en de bijbehorende infrastructuur. We noemen in dit verband:

  • De vervanging van een kunstgrasveld op het sportpark ’t Noorden;
  • De renovatie van de natuurgrasvelden 1 en 2 op sportpark de Wijert;
  • Diverse kleine renovatiewerkzaamheden op de sportparken West End, De Parrel en Kardinge;
  • De vervanging van een ijsdweilmachine in het sportcentrum Kardinge;
  • De vervanging van kunstgrasveld 1 op het sportpark Coendersborg;
  • De renovatie van de tribune Esserberg (werkleerproject samen met Noorderpoort en Be Quick).

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar met de gebruikers van sportpark Corpus den Hoorn gesproken over de meest gunstige locatie op het sportpark voor de realisatie van 4 kleedkamers. Uw raad stelde hiervoor in 2016 een krediet beschikbaar. De uitvoering is in 2017. In dat Meerjarenprogramma Sport hebben wij aangegeven jaarlijks 150 duizend euro te reserveren voor de voeding van een co-financieringsfonds voor het doen van investeringen samen met sportverenigingen in onze sportaccommodaties. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van een kunstgraspupveld bij Velocitas in het Stadspark, het realiseren van een voorziening op de atletiekbaan voor gehandicapte sporters en indoorvoorzieningen voor atleten voor gebruik in de winter en het realiseren van een beachvolleybalaccommodatie op sportpark Coendersborg.

Verduurzaming
In 2016 zijn we voortvarend verder gegaan met de verduurzaming van onze sportaccommodaties in samenwerking met de Gresco. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De elektriciteitsvoorziening op sportpark Hoogekerk is aangepast en tevens geschikt gemaakt voor een installatie van LED-verlichting in de toekomst;
  • De ijshal en de 400 meter-baan in Kardinge zijn gedeeltelijk van LED-verlichting voorzien;
  • Op alle sportparken en riothermie in de Papiermolen is LED-verlichting in ontwikkeling.

Brandveiligheid
Naar aanleiding van de risico-inventarisatie en evaluatie die is uitgevoerd in alle accommodaties zijn alle brandwerende scheidingswanden in Kardinge op orde gebracht.