Jaarverslag 2016

9.2.1 Afval inzamelen en verwerken

De gemeente Groningen zamelt afval zelf in. De verwerking besteden we uit aan derden. We hebben een infrastructuur voor efficiënte en gescheiden inzameling. Daarnaast werken we met communicatie en participatie aan het verminderen van de hoeveelheid afval en het verder verbeteren van de gescheiden inzameling.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd 2016

Behaald
2016

Tevredenheid bewoners over mogelijkheid om gescheiden aan te leveren.

-

>7,3

6,4*

Hoeveelheid niet herbruikbaar restafval per inwoner (kg).

 150

155

 147

*het cijfer in 2016 is - anders dan voorheen - samengesteld uit de tevredenheidsscores over de verschillende deelstromen.

Wat wilden we bereiken in 2016?

  • Vermindering van de vrijkomende hoeveelheid restafval per inwoner;
  • Verbetering van de gescheiden inzameling door uitbreiding voorzieningen;
  • Verbetering van de mate van hergebruik of nuttige toepassing van materialen;
  • Met ons afvalbeleid willen we bijdragen aan de realisatie van onze doelstellingen op het gebied van de biobased economie. Wij willen dat onze afvalstromen zo hoogwaardig mogelijk worden hergebruikt en ons GFT wordt gebruikt om biogas op te wekken en compost te maken.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

In 2016 hebben we:

  • De voorzieningen voor gescheiden inzameling uitgebreid met papiermini's bij circa 2.250 woningen en nieuwe ondergrondse containers op 10 locaties;
  • Een start gemaakt met een uitgebreide communicatiecampagne onder de naam "Haal alles uit je afval";
  • Opnieuw een groot aantal initiatieven van bewoners en/of wijkorganisaties ondersteund op het gebied van afval, waaronder:
  •  73 acties op basisscholen rond het thema afval
  •  15 tijdelijke Milieustraten op locaties in de wijken
  •  50 geregistreerde en actieve zwerfafval-/snoeprouteteams
  •  145 Zwerfafvalacties
  •  175 Lentekriebelacties

In totaal zijn zo'n 14.000 bewoners betrokken geweest bij de ondersteunde acties op het gebied van afval.

Conclusie

Onder invloed van een aantrekkende economie is de hoeveelheid huishoudelijk afval in 2016 licht gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar (+1,3%). Desondanks is de mate van hergebruik/nuttige toepassing van het huishoudelijk afval in 2016 gestegen tot 58%. Dit komt hoofdzakelijk door onze succesvolle nascheiding van kunststof verpakkingen en drankenkartons. We hebben afval duurzaam en effectief ingezameld, waarna de ruim twintig deelstromen door verschillende verwerkers worden gerecycled of in energie worden omgezet zoals groen gas en elektriciteit. Verdergaande digitalisering heeft in 2016 er toe geleid dat er minder oud papier is vrijgekomen resp. gescheiden is ingezameld
(-9%). De mate van bronscheiding is gelijk gebleven in 2016 (40%).

Het merendeel van de doelstellingen ten aanzien van afvalinzameling hebben we hiermee in 2016 gerealiseerd. De iets achterblijvende tevredenheid over scheidingsmogelijkheden verwachten we met een verdere uitbreiding van voorzieningen in 2017 te compenseren. Alle kosten die met dit beleidsveld gemoeid waren, konden worden gedekt uit de opbrengsten afvalstoffenheffing.