Jaarverslag 2016

Algemeen

In dit deelprogramma benoemen we activiteiten die gebiedsgericht werken als manier van werken binnen én buiten de organisatie verder brengt. Met wijkkompassen en StadDoetMee delen en vergroten we kennis over de gebieden, nieuwe ontwikkelingen/initiatieven en input voor de gebiedsagenda’s.

We hebben tevens een aantal stadsbrede activiteiten benoemd die steeds meer onderdeel zijn van het integraal gebiedsgerichte werken en van daaruit (deels) zijn gefinancierd. Het betreft het Straathoekwerk, de ID-Banen, de buurtconciërges en buurtbemiddeling.

Wat wilden we bereiken?

  • Het ontwikkelen van kennis over de wijken middels wijkkompassen;
  • Het ontwikkelen van kennis over participatie, lokale democratie en organisatieontwikkeling;
  • Het inventariseren van initiatieven, projecten en programma’s in de wijken.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Doorontwikkeling wijkkompassen naar Basismonitor
Medio 2011 is gestart met de ontwikkeling van Wijkkompassen. Een monitoringsinstrument waarmee objectieve registraties en subjectieve opvattingen voor de meeste (gebiedsgericht relevante) beleidsterreinen in samenhang op buurt- en wijkniveau worden gepresenteerd. In 2013 zijn voor het eerst voor 43 buurten en wijken wijkkompassen opgesteld, in 2015 zijn deze geactualiseerd. Begin 2017 volgt een nieuwe actualisatie.

Voor elke wijk zijn er wijkkompassen die helder maken hoe het gebied er voor staat (afgezet tegen het stedelijk gemiddelde) en die de ontwikkeling over de periode 2008-2014 in het gebied laat zien (eveneens afgezet tegen de stedelijk gemiddelde ontwikkeling). Met behulp van de wijkkompassen kunnen we stadskaarten maken die de verschillen tussen de wijken in de stad laten zien.

De wijkkompassen hebben we publieks-en gebruiksvriendelijk ontsloten op stad.kompas. We zijn begonnen met de doorontwikkeling en verfijning van de wijkkompassen.

Stadspanelenquête 2016
In mei 2016 hebben we de leden van het Stadspanel twee vragen gesteld. Ten eerste de vraag wat zij leuk vinden aan de wijk waarin ze wonen. Ten tweede de vraag welke zaken in hun wijk meer aandacht verdienen. 3000 Stadspanelleden hebben deze enquête ingevuld en de resultaten daarvan zijn per wijk letterlijk in beeld gebracht door middel van woordwolken. Deze zijn online te vinden bij Onderzoek en Statistiek Groningen. De resultaten leveren input voor de gebiedsagenda’s.

StadDoetMee
Met StadDoetMee bieden we een fundament voor nieuwe, eigentijdse vormen van samenwerking met én tussen stadjers. We werken eraan dat bewoners zelf meer zeggenschap krijgen over onderwerpen die hun eigen leefomgeving aangaan. We investeren hiervoor in innovatieve vormen van participatie en experimenteren met nieuwe methoden van lokale (directe) democratie. Dit doen we op het niveau van de buurt of wijk, maar ook binnen meer stedelijk georiënteerde netwerken.

We hebben bijgedragen aan de Stadsambassade Groningen en Let’s Gro met het programma #stadjersaandemacht. In het kader van de Veranderlabs en vijf experimenten in het gebiedsgericht werken organiseren we het gesprek over anders samenwerken tussen ambtenaar, politicus en burger. Met ontwikkelingen als wijkbedrijven, de Wijkcoöperatie, de Wijk G100, Coöperatieve Wijkraad en Right to challenge wordt bovendien nog een stap verder gezet in de zeggenschap van bewoners. Initiatiefnemers dagen de overheid uit om gemeentelijke taken over te dragen omdat ze dat beter, goedkoper of met meer betrokkenheid kunnen.

Met het boekje Als de wijk de ruimte pakt laten we een tussenstand zien van het gebiedsgericht werken. Met veel voorbeelden en gebiedskaarten laten we zien wat deze manier van werken oplevert en hopen we mensen te inspireren. Het is gericht aan iedereen met wie de gemeente in de wijk samenwerkt: bewoners, ondernemers, organisaties, gemeenteraadsleden en ambtenaren.

Gebiedskaarten
Dit jaar zijn we gestart met het ontwikkelen van gebiedskaarten, waarop de initiatieven uit de wijk zijn af te lezen. Ook maken we de ontwikkelingen en programma’s in het sociaal en fysiek domein daarop zichtbaar. De kaarten zijn dynamische documenten. De stad is immers nooit af.  

Continuering Straathoekwerk
Dit betreft jongerenwerkers die op straat werken. Zij leggen contacten met jongeren en verzorgen activiteiten. De straathoekwerkers leveren ook een belangrijke bijdrage in het project Oud en Nieuw, waar ze preventieve activiteiten uitvoeren.

ID-Banen
De ID-Banen kennen gezien de aard en invulling een sterke relatie met het integraal gebiedsgerichte werken. Hier hebben we een bijdrage aan geleverd.

Buurtconciërges
Deze activiteit past in de activiteit “schoon, heel, veilig” waarbij de conciërges zijn ingezet om verloedering van buurten tegen te gaan en (daaraan gerelateerde) overlast in de kiem te smoren.

Buurtbemiddeling
Vroegtijdige signalering en aanpakken van conflicten tussen buurtbewoners door buurtbemiddeling: laagdrempelig, toegankelijk, onafhankelijk en oplossingsgericht. Buurtbemiddeling Groningen werkt uitsluitend met vrijwilligers die over de juiste competenties beschikken.

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x1,000 euro)

Begroting
2016

Realisatie
2016

Resultaat/ reserve

Straathoekwerk / Stratenaanpak

350

244

106

StadDoetMee

250

95

155

Buurtconciërges / Buurtbemiddeling

150

102

48

Bijdrage ID-banen

200

194

6

Basismonitor Wijkkompassen

250

250

0

Building the future of health

40

40

0

Algemeen budget

1.238

1.823

-585

Totaal

2.478

2.748

-270