Jaarverslag 2016

Oude wijken

Het stadsdeel Oude Wijken bestaat uit de noordelijke, westelijke en oostelijke buurten en wijken rondom het centrum. Het is één van de dichtst bebouwde delen van de stad met relatief veel huurwoningen. Ook bestaat een groot deel van dit gebied uit éénpersoons huishoudens, waaronder veel studenten.

In Oude Wijken is de afgelopen decennia veel verbeterd in de woon- en leefomgeving van bewoners. Met name in De Hoogte, Indische buurt en Oosterpark is veel geïnvesteerd in woningen en de openbare ruimte. Ook is er veel aandacht voor het verminderen van overlast en onveiligheid en het verbeteren van de situatie van kwetsbare gezinnen. Door de gebiedsgerichte aanpak staan deze wijken er een stuk beter voor dan een aantal jaar geleden. De wijkkompassen, bewoners en professionals vertellen dat er op bepaalde terreinen nog wel grote opgaven in de Oude Wijken liggen. De sociaaleconomische situatie in De Hoogte, Indische buurt en Oosterpark loopt achter in vergelijking met de rest van de stad. De werkloosheid en schuldhulpverlening zijn groot, samenleven betekent vooral overleven. Met een gebiedsgerichte aanpak zet de gemeente zich in om deze wijken te verbeteren.

Wijken en buurten
Noorderplantsoenbuurt; Oranjebuurt; Schildersbuurt; Kostverloren; De Hoogte; Korrewegwijk; Oosterparkwijk; Woonschepenhaven.

Wat wilden we bereiken?

  • Aandacht geven aan problemen en vragen rond armoede, opvoeden en opgroeien, met extra aandacht voor samenredzaamheid;
  • Stevig verbinden van opgaven in gebieden enerzijds en potenties van gebieden anderzijds;
  • Studenten inzetten bij vragen van wijkbewoners en opgaven in wijken;
  • Experimenteren met nieuwe vormen van lokale democratie.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

WIJS
Met WIJS (Wijk Inzet Jongeren en Studenten) stimuleren we de inzet door studenten ten gunste van de ontwikkeling in buurten en wijken. WIJS komt meer en meer tot wasdom. In 2016 is een groeiend aantal studenten actief geweest in wijken met diverse opdrachten. Vanuit de pop-up winkel in winkelcentrum Paddepoel is een ondernemerssteunpunt en een juridisch steunpunt gestart. Er wordt samengewerkt met bewoners(organisaties) en andere belanghebbenden in wijken. We hebben met de raad van bestuur van de Hanzehogeschool afgesproken om de samenwerking een steviger karakter te geven. In 2017 leggen we deze afspraken in een convenant vast. Ook zullen dan in andere gebieden (zoals het Floreshuis in de Korrewegwijk) locaties van WIJS gestart worden.

Armoede en opgroeien
In De Hoogte, Indische Buurt en Oosterparkwijk hebben veel huishoudens een sociaaleconomisch kwetsbare positie. Zo is de schuldhulpverlening nergens in de stad zo hoog en geconcentreerd als in deze wijken. Daarom zijn in deze wijken de nodige activiteiten verricht op het gebied van budgetvoorlichting. De WIJ-teams hebben ingezet op extra aandacht voor armoedeproblematiek. In de Oosterparkwijk is op deze onderdelen met belanghebbenden het uitvoeringsprogramma ‘Oosterpark in Verbinding’ gemaakt. Daarnaast hebben we bijgedragen aan diverse burgerinitiatieven gericht op ondersteuning bij armoede, zoals ‘Mijn Gereedschapskist’ de organisatie van een kledingmarkt en de verhuizing van Toentje naar het Pioenpark, meer zichtbaar in de wijk. Toentje produceert met bewoners voedsel voor de Voedselbank. Op het gebied van jeugd en opgroeien hebben de WIJ-teams ingezet op extra aandacht voor opvoedproblematiek. We droegen bij aan initiatieven zoals de ‘Tekenjuf’, een project op de basisscholen in Oude Wijken gericht op kortdurende creatieve therapie, en Talent Ontwikkeling Jeugd (TOL).  Deze en soortgelijke activiteiten zijn in 2016 voor een belangrijk deel uit het wijkwethoudersbudget en Wijken voor Jeugd gefinancierd.

Ontwikkeling buurtaccommodaties Oosterparkwijk
Op de locatie van het Treslinghuis komt een nieuwe basisschool en woningbouw. Voor de huidige wijkvoorzieningen die in het Treslinghuis een onderkomen hebben, zoals WIJ Oosterparkwijk, zoekt een wijkprojectleider naar alternatieve huisvesting. De mogelijkheden om daarbij leegstaande en vrijkomende gebouwen te benutten gaan we zorgvuldig uitzoeken.

Coöperatieve Wijkraad
In de Oosterparkwijk is een begin gemaakt met de voorbereidingen voor het oprichten van een Coöperatieve Wijkraad.

WijkG100
Het gebiedsteam is bezig geweest met een ‘vernieuwingsnetwerk’ waarbij initiatiefnemers in de wijk, het WIJ-team, gebiedsteam en andere partners gezamenlijk op zoek gaan naar nieuwe vormen van bewonersbetrokkenheid. Zo is in de Korrewegwijk een WijkG100 op initiatief van de Wijkcoöperatie en het Floreshuis georganiseerd, als vervolg op de G1000 Groningen in 2015. Tientallen ingelote bewoners van de Korrewegwijk gingen met elkaar in gesprek en maakten plannen voor de wijk. Het gebiedsteam ondersteund waar nodig bij de totstandkoming van deze initiatieven.

Aletta Jacobshuis
Na het vertrek van het Floreshuis naar de nieuwbouw heeft het Aletta Jacobshuis in De Hoogte alweer een nieuwe gebruiker: de initiatiefnemer wil er weer een écht buurtcentrum van maken.

Gordel van Smaragd
In de Gordel van Smaragd in de Indische buurt ontwerpen bewoners zelf een nieuw speel/leefomgeving.

Het Palet
In de Schildersbuurt faciliteren we bewoners als opdrachtgever d.m.v. de inzet van een landschapsarchitect bij de herinrichtingsplannen van ‘Het Palet’.

Aanpak overlast en onveiligheid
Op meerdere plekken in het gebied is sprake van samenscholing van daklozen/verslaafden. Met name bij de winkelcentra Linnaeusplein, Wielewaalplein en de Beren. Op deze plekken is in samenwerking met politie en andere partijen de problematiek aangepakt met als resultaat dat het gevoel van onveiligheid sterk is verminderd. Het succesvolle project ‘Politiekids’ is voortgezet en uitgebreid naar de Oosterparkwijk en tevens verbreed met andersoortige activiteiten in samenwerking met de twee WIJ-teams in de wijken.

Conclusie

Als gemeente hebben we samen met bewoners en de professionals uit de WIJ-teams belangrijke stappen gezet om onze doelen te bereiken. We realiseren ons dat er nog een lange weg te gaan is. Daarom zullen we ook het komend jaar doorgaan op de ingezette weg in het vertrouwen dat samenwerking het verschil zal maken.  

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x1,000 euro)

Begroting
2016

Realisatie
2016

Resultaat/ reserve

Armoedeproblematiek

20

0

20

Doorontwikkeling Aletta Jacobshuis

50

50

0

Opvoedklimaat Kinderen & Jeugd

20

0

20

Stadsdeelbeheerprogramma

75

97

-22

Veiligheid

20

15

5

Wijken voor Jeugd

175

192

-17

WIJS

20

20

0

Buurtaccommodaties Oosterparkwijk

500

99

401

Wijkwethoudersbudget

200

263

-63

Totaal

1.080

736

344