Jaarverslag 2016

Zuid

Het stadsdeel staat er over het algemeen goed voor. De woon- en leefkwaliteit scoort boven het stedelijke gemiddelde. Bewoners waarderen hun eigen buurt over het algemeen als positief.

De afgelopen jaren hebben Grunobuurt, De Wijert en Corpus den Hoorn extra aandacht gekregen. Dit is te zien in de wijkkompassen van deze wijken. Ten opzichte van het stedelijke beeld laten ze een positieve Ontwikkeling zien. Corpus den Hoorn heeft een metamorfose ondergaan van aandachtswijk naar een gemiddelde Groninger wijk. Het wijkperspectief Rivierenbuurt/Herewegbuurt is een belangrijke onderlegger voor de ontwikkelrichting binnen die wijken. Deze is door bewoners samengesteld en door de raad vastgesteld. De voorbereidingen voor grote projecten als de ontwikkeling van het stationsgebied en de aanpak van de zuidelijke ringweg zijn in 2016 begonnen.

De Wijert heeft de laatste jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt, maar de cijfers laten nog steeds zien dat de wijk onder het stedelijk gemiddelde ligt. Hier staat dan ook nog één en ander op stapel. Samen met de woningcorporaties verbetert de gemeente hier de komende jaren de kwaliteit van de leefomgeving. Een gebiedsgerichte inzet betekent dat óók op sociaal en sociaaleconomisch vlak verbeteringen plaats vinden. Eén van de manieren is de Buurtsamenwerking De Wijert – Helpman, een convenant tussen de gemeente en Terra. Onderdelen van de wijkvernieuwing worden hier samen met onderwijsinstellingen uitgevoerd. Daar wordt niet alleen de wijk beter van. Door zich in te zetten voor de wijk doen studenten maatschappelijke en praktijkervaring op. Bovendien verbetert het contact tussen student en Stadjers op deze manier.

Wijken en buurten
Zeeheldenbuurt; Badstratenbuurt; Laanhuizen; Grunobuurt; Rivierenbuurt; Herewegbuurt; Oosterpoort; Corpus den Hoorn; Hoornse wijken; Piccardthof; De Wijert; Helpman; Coendersborg; Villabuurt; De Linie; Europapark; De Meeuwen; Klein Martijn

Wat wilden we bereiken?

  • Een meer leefbare Rivierenbuurt/Herewegbuurt door samen met bewoners en ondernemers verder te werken aan de doelen die wij in het wijkperspectief hebben vastgesteld, waaronder de ontwikkeling van MFC De Stroming;
  • Een verbetering van de leefbaarheid in De Wijert en Helpman en in relatie daarmee meer specifieke aandacht voor samenwerking en versterking van de sociaaleconomische positie van bewoners;
  • Een (verkeers)veiliger gebied;
  • Meer samenhang aanbrengen tussen de agenda van de bewoners en de gemeentelijke programma’s.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

MFC De Stroming
Door samenwerking tussen MFC De Stroming, Dig050, WIJ Rivierenbuurt, de Christelijke Woningstichting Patrimonium en het gebiedsteam is MFC De Stroming uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie. Als buurthuis/activiteitencentrum biedt zij faciliteiten en ruimte aan iedereen in de wijk: sterk, zwak, oud, jong, met of zonder indicatie. Het verdienmodel van de stichting voorziet in betaalde professionals, die naast vrijwilligers worden ingezet en maakt dagelijkse openstelling mogelijk. Afgelopen jaar is het aantal activiteiten toegenomen van 300 naar 658.

Veemarktstraat
De voorgestelde planvorming van een herinrichting van de Veemarktstraat is niet gestart. Op grond van de herijking van resterende ISV-middelen was er geen zicht meer op financiering voor dergelijke plannen. Er zijn wel plannen gemaakt voor compensatie van het verlies van parkeerplekken en een verbeterde afwikkeling van het fietsverkeer. Ook is er gestart met plannen voor een verbeterde aan- en afvoerroute van de Oosterpoort aan de Palmslag.

Zeeheldenbuurt
Samen met stakeholders is gestart met visievorming voor de ontwikkeling van het terrein aan het eind van de Van Heemskerckstraat.

De Wandeling
Een groep initiatiefnemers is gestart met plannen voor en ontwikkeling van De Wandeling in het Stadspark. Dit is gedaan met ondersteuning van de gemeente.

Initiatievencafé
In het gebied Zuid zijn een aantal initiatievencafés georganiseerd. Ideeën van bewoners van de Oosterpoort, Herewegbuurt en Rivierenbuurt hebben een waaier aan initiatieven opgeleverd. Met ondersteuning van het WIJ-team worden deze uitgevoerd.

Buurtsamenwerking De Wijert/Helpman
Het convenant dat wij samen met Terra hebben gesloten heeft geleid tot een zeer vruchtbare samenwerking vanuit de Innovatiewerkplaats. Deze plek aan de Van Schendelstraat 9 is een ontmoetingsplek in de wijk geworden waar initiatieven en knelpunten van bewoners en ondernemers gekoppeld worden aan de kennis en kunde van onderwijs en gemeente. Grote projecten als de herinrichting van het Coenderspark en de herstructurering van de Van Lenneplaan hebben in samenwerking tussen bewoners, ondernemers, onderwijs en gemeente vorm gekregen. Deze zijn ter besluitvorming voorgelegd aan uw raad. Ook kleinere initiatieven zijn vanuit de Innovatiewerkplaats gerealiseerd. Deze komen voort uit de wijkagenda met knelpunten, vragen en initiatieven van bewoners en ondernemers. In dit proces is een aantal arbeidsplaatsen en participatiebanen ontstaan. Deze zijn ingevuld door werkloze wijkbewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gebiedsteam, WIJ De Wijert en Maatschappelijke Participatie hebben samengewerkt aan het realiseren van deze banen.

Hoornse wijken
Het WIJ-team heeft haar definitieve intrek genomen in het Menno Lutterhuis. Het gebiedsteam heeft ondersteuning verleend aan WIJ Corpus den Hoorn voor outreachend jongerenwerk, hiermee is een nieuwe werkwijze tot stand gekomen waarmee we meer jongeren hebben bereikt. Met het wijkwethoudersbudget zijn diverse bewonersinitiatieven ondersteund, waarvan een deel afgelopen jaar ook is afgerond en een deel naar verwachting in 2017 zijn beslag krijgt. Ondernemend Zuid is ondersteund bij het vinden van partners voor het welslagen van het project. Aan de Hoornse plas zijn op initiatief van bewoners plannen gemaakt voor een sportieve beweegtuin, in afstemming met de plannen van het Hampshire Hotel.

ConclusieIn Zuid is er aanvullend op en in afstemming met de programma’s van Verkeer, Jeugd, Sport, Stadsbeheer, Onderwijs, Maatschappelijke Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling een gebiedsprogramma gerealiseerd gebaseerd op de dynamische agenda van de wijk. Bewoners, bedrijven, instellingen en de gemeente zijn dichter bij elkaar gebracht. Nieuwe samenwerkingen zijn gezocht en gevonden, oude samenwerkingen bekrachtigd waar nodig. Voorbeelden zijn de doorontwikkeling van MFC De Stroming, plannen voor De Wandeling, en Buurtsamenwerking De Wijert - Helpman met haar Innovatiewerkplaats. Op basis van de agenda van bewoners en gebruikers heeft de aanwezigheid van de gemeente in de wijk, met het gebiedsteam als regisseur, geleid tot een efficiënte en snelle aanpak van knelpunten en wensen die speelden in de wijk. De aanpak van de Van Lenneplaan of de herinrichting van het Coenderspark zijn daarvan misschien wel de meest sprekende voorbeelden.

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x1,000 euro)

Begroting
2016

Realisatie
2016

Resultaat/ reserve

Beheer en onderhoud

35

48

-13

Buurtsamenwerking Terra

250

242

8

Herinrichting Coenderspark

175

-125

300

Herinrichting Dinkelpark

65

65

0

MFC De Stroming

20

20

0

MFC De Wijert

15

15

0

Veemarktplein

15

13

2

Verkeer & parkeren Van Lenneplaan

75

88

-13

Wijkwethoudersbudget

200

180

20

Totaal

850

546

304