Jaarverslag 2016

West

Een groot deel van de inwoners woont in één van de drie naoorlogse uitbreidingswijken met de karakteristieke Stempelstructuur (Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen). Deze wijken krijgen op het gebied van woon- en leefbaarheid extra aandacht. WIJ-Groningen is georganiseerd vanuit drie werkgebieden: WIJ Selwerd, WIJ Vinkhuizen en WIJ Hoogkerk.

In Vinkhuizen heeft de wijkvernieuwing veel opgeleverd. De voorzieningen in de wijk zijn sterk verbeterd. De kwaliteit van de openbare ruimte is toegenomen en de ervaren overlast is behoorlijk afgenomen. We moeten helaas ook constateren dat de wijk nog relatief slecht blijft scoren in vergelijking met andere delen van de stad. Met name op het gebied van armoede, opvoeden, gezondheid en veiligheid. WIJ Vinkhuizen richt zich voor 2017 op deze onderwerpen. Ook wonen er in de wijk, net als in Paddepoel en Selwerd, relatief veel ouderen.

In Paddepoel heeft de samenwerking met woningcorporaties in het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA) de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. De wijk staat er beter voor dan een aantal jaar geleden. In bepaalde delen van de wijk is echter nog sprake van samengestelde problematiek: kwetsbare huishoudens, overlast en onveiligheid. In tegenstelling tot de omliggende wijken is er in Selwerd geen grote fysieke wijkvernieuwing geweest. De wijk vraagt echter wel om aandacht van de gemeente, samenleven en samenwerken gaat er niet vanzelf. In 2013 is een ontwikkelplan vastgesteld met een andere koers. Hierin hebben bewoners en partners in de wijk een grote rol. Bijvoorbeeld in de ontwikkeling van het Wijkbedrijf Selwerd. In het wijkkompas is te lezen dat de kwaliteit van de sociale leefomgeving sindsdien vooruit gaat.

Wijken en buurten
Hoogkerk; Leegkerk; Dorkwerd; Gravenburg; De Held; Reitdiep; De Buitenhof; Vinkhuizen; Selwerd; Paddepoel; Tuinwijk

Wat wilden we bereiken?

  • Bewonersinitiatieven ondersteunen;
  • Groot onderhoud openbare ruimte Suikerbuurt laten aansluiten op woningverbetering;
  • Starten Right to challenge experimenten en stimuleren zelfbeheer;
  • Uitvoering programma “Vinkhuizen laat niet los” waaronder de pilot respijtzorg;
  • Uitvoering van het wijkontwikkelingsplan Selwerd & doorontwikkelen Wijkbedrijf Selwerd;
  • Actieve deelname aan co-creatie Paddepoel.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Aanloop naar Wijkbegroting

In 2016 zijn we begonnen te experimenteren met een nieuwe manier van prioriteren. Door de wijk zelf te laten prioriteren komen we tot een vorm van wijkbegroting. Vanuit de gedachte dat mensen in de wijk het beste weten waar behoefte aan is. Elke wijk heeft een ‘wijkbudget’ van € 3,00 per inwoner, afgeleid van het wijkwethoudersbudget. Tijdens de wijktop inventariseerden en prioriteerden bewoners de wensen, samen met wijkraden, de WIJ-teams en het gebiedsteam. De uitkomst en de uitleg van de wijktop is te vinden in het jaarverslag West050.

 

Groot onderhoud Suikerbuurt
In december zijn de laatste opgeknapte woningen in de Suikerbuurt opgeleverd. Parallel aan dit groot-onderhoud hebben we samen met de bewoners van de Suikerbuurt gewerkt aan een inrichtingsplan voor de buurt. Dit plan is door de bewoners zelf opgesteld en aan de wijkwethouder gepresenteerd; voorjaar 2017 start de uitvoering.

Vinkhuizen laat niet los
‘Vinkhuizen laat niet los’ is een samenhangend pakket aan activiteiten. Dit programma richt zich op sociale vraagstukken op het gebied van armoede, eenzaamheid, opgroeien en ouder worden. Het WIJ-team organiseerde een wijktafel voor ouderen en mantelzorgers om mee te denken over hun toekomst in de wijk. Hieruit is onder andere het project Respijtzorg gestart met als doel zwaarbelaste mantelzorgers van dementerende ouderen te ondersteunen. De bewonersorganisatie is vanuit ‘Vinkhuizen laat niet los’ aangeschoven bij de wijktop. Hun prioriteit is bewonersparticipatie. Onder de naam ‘samen buurten’ geven ze hier een nieuwe impuls aan.

Selwerd
In 2013 is gestart met het Wijkontwikkelingsplan Selwerd, gericht op participatie en eigen kracht. De komende jaren geven we samen met corporaties prioriteit aan Selwerd. Dit doen we met fysieke en sociale investeringen. Maar op een wijze dat past bij de wijk en in deze tijd. We richten ons op welbevinden en gezondheid, en met een actieve rol voor bewoners. In december zijn we hier mee gestart, in samenwerking met corporaties, Rijks universiteit Groningen, Universitair medisch centrum Groningen, Hanzehogeschool, bewoners, ondernemers en instellingen uit de wijk.

Wijkbedrijf Selwerd
Een concreet resultaat van het Wijkontwikkelingsplan Selwerd is de oprichting van Wijkbedrijf Selwerd in 2014. In 2016 heeft het wijkbedrijf het hele voormalige schoolgebouw aan de Bottelroosstraat in gebruik gekregen en worden er steeds meer activiteiten, projecten en cursussen door en voor bewoners georganiseerd. Selwerd is een wijk met veel langdurige werkloosheid, eenzaamheid en armoede. In het Wijkbedrijf zijn wijkbewoners (vrijwilligers, participatiebanen, zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)) en professionals die situatie aan het doorbreken. Met onder andere een ondernemerssteunpunt, wijkwerkmakelaar en een ‘ontregel-functionaris’ worden nieuwe bruggen geslagen tussen bewoners, ondernemers, instellingen en gemeente. In de nieuwsbrief West050 is meer te lezen over het wijkbedrijf.

Right to challenge
Vanuit Wijkbedrijf Selwerd is de gemeente uitgedaagd voor het realiseren van doelen uit het Wijkontwikkelingsplan Selwerd en voor Parttime Ondernemen in de bijstand. Bij het Ondernemerssteunpunt, de Computerwerkplaats, de Wijk VVV en de Wereldboerderij dragen ondernemende bewoners bij aan de doelen die we geformuleerd hebben in het Wijkontwikkelingsplan, zoals bedrijvigheid en ondernemerschap, participatie en armoede, en sociale samenhang en leefbaarheid.

Zelfbeheer
In Tuinwijk, Paddepoel en Vinkhuizen organiseren bewoners activiteiten op het gebied van beheer, sociale cohesie en jongeren. Onder andere door het schoonhouden van de buurt, beheer van het buurtcentrum, Buur voor buur, beheer van de spelcontainer, en de Roege Boys richten zich op vermindering van armoede en eenzaamheid in de wijk.

Co-creatie Paddepoel
Sinds 2015 werken in Paddepoel bewoners, gemeente, instellingen, onderwijs, ondernemers en WIJ-team samen aan de toekomst van de wijk. Dit doen ze in vijf werkgroepen: Groen, Bouwen & Duurzaamheid, Verkeer & Veiligheid, Sociale samenhang, en Kunst. In 2016 zijn zeven projecten financieel ondersteund. Twee op sociaal-maatschappelijk gebied, één gericht op participatie van bewoners bij een grote fysieke ingreep in het hart van de wijk, één op duurzaamheid en energiebesparing, één op gebied van groenparticipatie en een gids voor een kunstroute. WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten) ondersteunt het proces met onderzoek, als vraagbaak en ze delen hun pand in het winkelcentrum met de projectleider (bewoner). In de nieuwsbrief West050 is meer te lezen over Co-creatie Paddepoel.

ConclusieSamen met de bewoners en andere betrokkenen zijn we erin geslaagd om een groot deel van de ambitie te realiseren. Veelal door concrete resultaten, soms door een vernieuwde werkwijze en het gezamenlijk dragen of overdragen van verantwoordelijkheden. Het gebiedsteam, de WIJ-teams, de wijkwethouder en ambtenaren van verschillende directies kijken welke wijkinitiatieven konden worden gecombineerd met de gebiedsagenda en/of programmadoelen. Soms kregen initiatieven vaart omdat ze konden aanhaken bij een stedelijk thema, of bij een gepland project. Soms betekent dit dat er meer tijd nodig is voor de realisering. Stedelijke thema’s en projecten liggen vaak buiten het zicht van wijkbewoners. Wij willen verder investeren om die verbindingen te zoeken die voor synergie kunnen zorgen. Deze manier van werken is nog niet af. Bewoners en betrokken ambtenaren laten weten dat meedenken, meedoen en samen beslissen vooral een verrijking is, maar soms ook schuurt. Dat hoort bij experimenteren en daarvan leren we. In totaal zal nog 285 duizend euro uit de begrote middelen voor 2016 die in dat jaar zijn gestart worden uitgegeven in 2017 om deze projecten uit te voeren of af te ronden.

Geld

Integraal gebiedsgericht
(bedragen x1,000 euro)

Begroting
2016

Realisatie
2016

Resultaat/ reserve

Vinkhuizen / Vinkhuizen laat niet los

210

112

98

Paddepoel / Cocreatie Paddepoel

180

85

95

Hoogkerk / Aanpak Suikerbuurt

200

206

-6

Deelmaatregelen Gebiedsvisie West

150

27

123

Bewonersbeheer Tuinwijk

80

20

60

Wijkwethoudersbudget

200

453

-253

Totaal

1020

903

117