Jaarverslag 2016

Spoor wind

Wat wilden we bereiken?

We streven naar 70 megawatt aan geïnstalleerd vermogen in 2023, op locaties in of om de stad. Het provinciale beleid blokkeert echter nog steeds het plaatsen van grote windturbines op andere plaatsen dan bij Delfzijl, de Eemshaven en bij de N33/A7. Het nieuwe provinciale omgevingsplan zet echter de deur op een kier voor initiatieven elders in de provincie.
In 2013 deden we al een verkennend onderzoek naar de mogelijkheden van grootschalige windenergie in de gemeenten Groningen en Ten Boer. Daarbij brachten we belemmeringen en kansen in kaart gebracht. Westpoort, het Suikerunieterrein, Stainkoel’n, Roodehaan, A7 en Ten Boer kwamen als kansrijkste locaties uit het onderzoek naar voren.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Wij hebben in 2016 de beleidsvorming omtrent grootschalige windenergie weer opgepakt.
De gemeenteraad heeft in mei 2016 ingestemd met de belangrijkste uitgangspunten waarlangs wij de ontwikkeling nu oppakken. Een belangrijk onderdeel daarvan vormt een participatief proces met de stad. Doel is het inventariseren van meningen, voorkeuren en ideeën die rondom dit thema leven in de stad. Deze inventarisatie vormt de basis voor een Windplan of beleidskader wind dat aan de raad ter besluitvorming zal worden aangeboden. In 2016 zijn daartoe al de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Een stadsbrede enquête;
  • Een windsymposium;
  • Ophalen van meningen en ideeën tijdens Lets Gro in combinatie met 3d-visualisaties;
  • Een excursie voor raadsleden, statenleden en bestuurders naar windprojecten in Nijmegen en Deventer.

Hiernaast hebben wij samenwerking gezocht met een aantal van onze strategische partners. Samen met Grunneger Power, Natuur- en Milieufederatie Groningen en de provincie zijn in 2016 verkennende gesprekken gestart om de ontwikkeling van grootschalige windenergie verder te gaan oppakken.
Beleid voorbereid om kleine windturbines toe te staan en de voorwaarden voor initiatiefnemers zo gunstig mogelijk te maken om op eigen terrein energie voor eigen gebruik op te wekken. En uitzoeken bij welke gemeentelijke gebouwen kleine windturbines het kansrijkst zijn.

Conclusie

Wij spelen maximaal in op de beleidsruimte die vanwege de provincie wordt geboden voor de bouw van grote windturbines, maar laten ook eigen randvoorwaarden daarbij een grote rol spelen. De doelstelling 70 megawatt aan geïnstalleerd vermogen in 2023 impliceert de bouw van circa 20 windturbines. Of dit haalbaar is moet uit het vervolgproces blijken.