Jaarverslag 2016

10.3.1 Ondermijnende of georganiseerd criminaliteit

Georganiseerde of ondermijnende criminaliteit zorgt niet alleen voor veel onveiligheid en overlast bij de bevolking, maar ook voor minder zichtbare, sluipende ontwrichting en ondermijning van de samenleving door de verwevenheid van de onder- met de bovenwereld. We willen voorkomen dat de georganiseerde misdaad misbruik maakt van gemeentelijke dienstverlening. Vaak is er sprake van beroepscriminelen en facilitators die een (sleutel)rol spelen in samenwerkingsverbanden en netwerken die in toenemende mate fluïde van karakter zijn. Vormen van georganiseerde misdaad zijn onder andere de productie van en handel in drugs, mensenhandel, witwassen/vastgoed, fraude en milieucriminaliteit.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd 2016

Behaald
 2016

Aantal RIEC-onderzoeken

1

2

7

Wat wilden we bereiken in 2016?

Concreet meetbare doelstellingen zijn voor dit beleidsterrein moeilijk aan te geven omdat er geen, of slechts zeer beperkt zicht is op de omvang van deze vormen van criminaliteit. Naar aanleiding van “Wijkenaanpak en Ondermijnende Criminaliteit” (Prof. dr. Tops e.a. 2014) vergaren we in 2016 meer informatie over georganiseerde misdaad op wijkniveau; via onder andere welzijnswerkers en jongerenwerkers.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

  • Het interne Bibob-proces is geëvalueerd en de daaruit naar voren komende verbetervoorstellen zijn doorgevoerd;
  • Er is een nieuwe beleidslijn Bibob ingevoerd, waarbij de toepassing van de Wet Bibob is uitgebreid naar de Huisvestingswet en vastgoedtransacties;
  • De invoering van de wijkenaanpak, model “Tops”, is in voorbereiding;
  • De integrale samenwerking met politie, belastingdienst, RIEC en OM in het kader van een groot ondermijningsonderzoek is voortgezet.

Conclusie

  • De Wet Bibob wordt consequent toegepast. Toepassing van Bibob heeft alleen al een preventief effect. Daarnaast hebben we in 2016 op grond van de Wet Bibob 3 horecavergunningen geweigerd en 2 keer een voorgenomen besluit tot intrekking resp. weigering van een Wabo-vergunning uit doen gaan.
  • De samenwerking met politie, belastingdienst, OM en RIEC begint z’n vruchten af te werpen en brengt de gemeente in een steeds betere en sterkere informatiepositie;
  • Met de uitwerking “Wijkenaanpak en Ondermijnende Criminaliteit” (Prof. dr. Tops e.a. 2014) starten we begin 2017, nadat we hiervoor onze capaciteit hebben uitgebreid.