Jaarverslag 2016

10.1.4 Overlast

Overlast is een containerbegrip voor onder meer woonoverlast, geluidsoverlast, overlast in verband met kamerverhuur, drugsoverlast en vervuiling. Plegers zijn oud én jong, ze opereren individueel of in groepen. Soms gaat overlast gepaard met criminaliteit, zoals in het A-kwartier. De diversiteit van overlast maakt bestrijding ervan ingewikkeld. Dit vereist nauwe samenwerking tussen zorg, veiligheidspartners en bewoners. Dat doen we onder andere met de Meldpunten Overlast & Zorg, het Veiligheidshuis en de Sociale Wijkteams. Stadstoezicht speelt hierbij ook een belangrijke rol.

We willen overlast zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Waar overlast zich toch voordoet treden we adequaat op, waar mogelijk samen met bewoners en ondernemers.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd 2016

Behaald
 2016

Ureninzet Stadstoezicht terugdringen overlast in woonwijken

640

650

690

Wat wilden we bereiken in 2016?

We willen de wisselwerking tussen zorg, veiligheid en bewoners bij het voorkomen en bestrijden van overlast versterken. Daartoe ontwikkelen we aan de hand van gedeelde kennis en informatie een gezamenlijke en persoonlijke aanpak. In 2016 willen we meer aandacht besteden aan verwarde personen.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Verwarde personen

  • We hebben onder regie van onze gemeente samen met een aantal ketenpartners en enkele Groninger gemeenten een 'Plan van aanpak verwarde personen' tot stand gebracht;
  • We hebben gewerkt aan de totstandkoming van een Crisisbeoordelingslocatie voor verwarde personen in een acute situatie, waarbij deze personen kunnen worden beoordeeld op een andere locatie dan de politiecel en er sneller verbinding kan worden gemaakt met de vervolgzorg (start april 2017). In verband hiermee zijn in 2016 meerdere pilots gaan draaien.

Voortzetten persoonsgerichte veelpleger-aanpak

  • Vanaf eind 2016 werken we onder regie van het Veiligheidshuis met een persoonsgerichte aanpak die specifiek gericht is op (potentiële) inbrekers. De politie prioriteert personen die voor deze aanpak in aanmerking komen. Aan elke geprioriteerde persoon wordt een ‘adoptie-agent’ gekoppeld, die samen met de reclassering, een vertegenwoordiger uit een WIJ-team en eventuele andere partners een plan van aanpak opstelt voor de betreffende persoon.  

Inzetten Stadstoezicht

  • Stadstoezicht is aanwezig in de wijken om overlast terug te dringen en sluit aan bij de Regiegroepen Veiligheid;
  • Inzet in het kader van terugdringing overlast op de ‘gele loper’;
  • Onderzoek en handhaving naar aanleiding van overlastmeldingen.

Conclusie

We hebben in 2016 belangrijke stappen gezet in het realiseren van een sluitende ketenaanpak rondom verwarde personen. Het voorkomen en bestrijden van overlast werken vraagt om samenwerking met een verschillende partners. Daarnaast zetten we onze eigen toezicht- en handhavingsmedewerkers in.