Jaarverslag 2016

Programma 2 Economie en werkgelegenheid

Deelprogramma 2.1 Groningen Kennisstad

Lasten

Baten

Saldo

Afwijking( (bedragen x 1.000 euro)

V 541  

V 455

V 996

Internationalisering (V 44 duizend)
Het overschot wordt met name veroorzaakt door meevallende representatiekosten voor internationale samenwerking waaronder de Stedenbanden.

Akkoord van Groningen/City of talent 2020 (V 197 duizend euro)
Onder de paraplu van de campagne Groningen City of Talent, hebben we in 2016 het programma International Groningen ontwikkeld met als doel om internationals in Groningen steviger en vriendelijker te verankeren in de Groningse stad en regio met al haar voorzieningen. De uitvoering van de projecten binnen dit programma, met name de communicatieprojecten, zijn vanwege externe oorzaken vertraagd en zullen naar verwachting in 2017 worden uitgevoerd. Dit is de oorzaak van de onderschrijding van het budget.

G-Kwadraat 2016 (V 539 duizend euro)
Het Economisch programma G-Kwadraat 2015-2019 is een van de 3 onderdelen van de Economische        agenda. Met de Economische Agenda zijn we op een andere manier gaan (samen)werken. Wij leggen niet langer alles van te voren vast, maar proberen samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven in te springen op innovatieve ontwikkelingen, waarbij het initiatief vooral vanuit het bedrijfsleven komt en de gemeente faciliteert. Dit betekent dat we afhankelijk zijn van externe partijen ten aanzien van de voortgang van projecten en deze niet (altijd) even goed kunnen beïnvloeden. Bovendien loopt de duur van bepaalde projecten over jaargrenzen heen waardoor we bij sommige projecten commitment afgeven voor een langere periode. Deze flexibiliteit is nodig om een betrouwbare partner zijn. In totaal valt in het jaar 2016, 686 duizend euro vrij. Hiervan heeft 539 duizend euro betrekking op deelprogramma 2.1. Wel zijn voor het volledige bedrag al toezeggingen gedaan voor de komende jaren, waarbij een deel al via een beschikking is verleend.

Visie Ebbinge Kwartier (V 340 duizend euro)
Het Project Visie Ebbingekwartier (lasten N 129 duizend euro en baten V 469 duizend euro) betreft per saldo een voordeel van 340 duizend euro. De lasten en de baten zijn verdeeld over de verschillende jaren verantwoord. Tegenover dit positieve resultaat is in eerdere jaren een negatief resultaat verantwoord.

Overige afwijkingen (N 124 duizend euro)
Overige kleine afwijkingen tellen op tot een nadeel van 123 duizend euro.

Deelprogramma 2.2 Bedrijvige Stad

Lasten

Baten

Saldo

Afwijking (bedragen x 1.000 euro)

V 542  

V 143

V 23.957

V 24.100

Bijdrage in MVA naar beklemde reserve ( V 24 miljoen euro)
In de Materiele Vaste Activa (MVA) was in een aantal gevallen sprake van een negatieve boekwaarde ultimo 2016. Dit is niet mogelijk op basis van regelgeving. Deze negatieve boekwaarden zijn ontstaan doordat bijdragen in de MVA ingeboekt zijn terwijl er nog niet voor datzelfde bedrag aan kosten is gemaakt. Om te voldoen aan de regelgeving worden de eigen middelen die in deze projecten zijn ingeboekt voor het deel waardoor een negatieve boekwaarde ontstaat,  overgeboekt naar de exploitatie en verantwoord als resultaat. Deze bedragen moeten vervolgens worden gestort in een beklemde reserve, waaruit de toekomstige kapitaallasten worden gedekt.

Binnen dit deelprogramma betreft het de bijdragen in het project de Grote Markt en een bijdrage in het project Van Lenneplaan.

Overige afwijkingen (N 124 duizend euro)
Overige kleine afwijkingen tellen op tot een nadeel van 123 duizend euro

Deelprogramma 2.3 Aantrekkelijke Stad

Lasten

Baten

Saldo

Afwijking (bedragen x 1.000 euro)

V 542  

N 2.302

V 1.207

N 1.095

Extra beleidsgelden G-kwadraat (V 138 duizend euro).
Het resultaat bestaat uit V 40 duizend euro aan lasten en V 98 duizend euro aan baten.
Het Economisch programma G-Kwadraat 2015-2019 is een van de 3 onderdelen van de Economische agenda. Met de Economische Agenda zijn we op een andere manier gaan (samen)werken. Wij leggen niet langer alles van te voren vast, maar proberen samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven in te springen op innovatieve ontwikkelingen, waarbij het initiatief vooral vanuit het bedrijfsleven komt en de gemeente faciliteert. Dit betekent dat we afhankelijk zijn van externe partijen ten aanzien van de voortgang van projecten en deze niet (altijd) even goed kunnen beïnvloeden. Bovendien loopt de duur van bepaalde projecten over jaargrenzen heen waardoor we bij sommige projecten commitment afgeven voor een langere periode. Deze flexibiliteit is nodig om een betrouwbare partner zijn. In totaal valt in het jaar 2016, 686 duizend euro vrij. Wel zijn voor het volledige bedrag al toezeggingen gedaan voor de komende jaren, waarbij een deel al via een beschikking is verleend

 Resultaat grondexploitaties (N 2,357 miljoen euro)
 De jaarlijkse herziening van de grondexploitatie heeft geleid tot een verlies op de eindwaarde van 2       complexen. Het betreft de Grexen Kemkesberg (Lasten N 900 duizend euro) en Westpoort (Lasten N 1,457 miljoen euro. Op grond van BBV-richtlijnen moet  dit voorzienbare verlies direct worden genomen en in de jaarrekening worden verwerkt. Dit resultaat maakt onderdeel uit van het totale resultaat op grondzaken.

Vrijval bijdrage in MVA (V 268 duizend euro)
In de Materiele Vaste Activa (MVA) was in een aantal gevallen sprake van een negatieve boekwaarde ultimo 2016. Dit is niet mogelijk op basis van regelgeving. Deze negatieve boekwaarden zijn ontstaan doordat bijdragen in de MVA ingeboekt zijn terwijl er nog niet voor datzelfde bedrag aan kosten is gemaakt. Om te voldoen aan de regelgeving worden de eigen middelen die in deze projecten zijn ingeboekt voor het deel waardoor een negatieve boekwaarde ontstaat, overgeboekt naar de exploitatie en verantwoord als resultaat. Dit geldt ook voor het project Terreinwinst.  Aangezien het hier gaat om een afgerond project (Terreinwinst), kunnen de middelen vrijvallen.

Bijdrage in MVW naar beklemde reserve (V 841 duizend euro)

In de Materiele Vaste Activa (MVA) was in een aantal gevallen sprake van een negatieve boekwaarde ultimo 2016. Dit is niet mogelijk op basis van regelgeving. Deze negatieve boekwaarden zijn ontstaan doordat bijdragen in de MVA ingeboekt zijn terwijl er nog niet voor datzelfde bedrag aan kosten is gemaakt. Om te voldoen aan de regelgeving worden de eigen middelen die in deze projecten zijn ingeboekt voor het deel waardoor een negatieve boekwaarde ontstaat, overgeboekt naar de exploitatie en verantwoord als resultaat. Deze bedragen moeten vervolgens worden gestort in een beklemde reserve, waaruit de toekomstige kapitaallasten worden gedekt. Binnen dit deelprogramma gaat het om het project Winschoterdiep.

 Overig resultaten (V 15 duizend euro).

Overige kleine afwijkingen tellen op tot een voordeel van 15 duizend euro.

Deelprogramma 2.4 Overige economie en werkgelegenheid

Lasten

Baten

Saldo

Afwijking( (bedragen x 1.000 euro)

V 542  

V 1.763  

V 1.507

V 3.270

 Vrijval kapitaallasten extra beleid (V 1,067 miljoen euro).
 Doordat een aantal projecten later dan gepland in uitvoering zijn gekomen, betreft met name vooral het Forum, vallen de kapitaallasten lager uit dan geraamd.

Herwaardering bezit (N 200 duizend euro)
De jaarlijkse beoordeling van de boekwaarde van onze bezittingen heeft geleid tot een lagere waardering van een aantal. Het gaat om panden aan het Hereplein en de ALO-locatie aan de van Swietenlaan.

Aan- en verkoop vastgoed (V 2,162 miljoen euro)
Het betreft de aan- en verkoop van een pand aan de H L Wicherstraat (lasten N 1,334 miljoen euro en baten V 1,334 miljoen euro), een grondverkoop in Hoogkerk (V 1,891 miljoen euro) een grondverkoop aan de Gdanskweg (V 496 duizend euro) en de overdracht Helperwestsingel (N 225 duizend euro).

Bouwrijpe kavels (V 88 duizend euro).
Dit betreft de verkoopopbrengsten van stukjes tuingrond en restkavels van al afgesloten grondexploitaties. De lasten vallen 27 duizend euro lager uit dan geraamd en de baten overtreffen de geraamde opbrengsten met 61 duizend euro.

Rente en Exploitatie NIEGG (V 401 duizend euro).
Betreft een voordelig resultaat op niet in exploitatie genomen gronden van per saldi 401 duizend euro. De lasten vallen 1,007 miljoen euro lager uit dan begroot en de baten zijn 606 duizend euro lager.

Beheer binnenbezittingen (N 400 duizend euro)
Dit betreft het beheer en de verhuur in bezit zijnde panden en terreinen. De lasten vallen 285 duizend euro hoger uit dan geraamd en de baten zijn 115 duizend lager als geraamd.

Exploitatie Suikerunie (V 137 duizend euro)
In de begroting 2016 is een tekort op de exploitatie van Suikerunie opgenomen. Het werkelijk tekort op de exploitatie bedraagt 1,463 miljoen euro. De lasten vielen 138 duizend euro lager uit dan begroot en de gerealiseerde baten zijn 1 duizend euro lager.

Niet in exploitatie te nemen gronden (N 23 duizend euro).
Betreft een nadelig resultaat op niet in exploitatie te nemen gronden van per saldo 23 duizend euro.

Toegerekende rente op reserves (N 475 duizend euro)
De toegerekende rentes aan de reserves Grondzaken (V 61 duizend euro), Grondbank (V 1 duizend euro) en Bovenwijkse Voorzieningen (N 537 duizend euro) vallen in totaal 475 duizend euro lager uit dan begroot.

OZB grondexploitaties (V 211 duizend euro)
In de begroting 2016 is voor de kosten van OZB in relatie tot grondexploitatie 400 duizend euro opgenomen. De daadwerkelijke kosten vallen in 2016 in totaal 211 duizend euro lager uit.    

Alternatieve financiering investeringsprogramma (-)
Betreft een technische afwijking op zowel lasten als baten. De lasten en baten zijn op andere kostensoorten verantwoord dan begroot (lasten V 1 miljoen en baten N 1 miljoen)

Regio Groningen Assen (V 201 duizend euro)
In de geactualiseerde Regiovisie is een verlaging van de jaarlijkse bijdrage aan de Provincie Groningen van 30% opgenomen. Deze verlaging leidt in 2016 tot een voordeel van 88 duizend euro ten opzichte van de begroting. Verder is de bijdrage 2016 aan de Provincie Groningen in het kader van "Groningen Bereikbaar" 113 duizend euro lager in verband met een verrekening van kosten, die reeds in 2012 zijn gemaakt.

Erfpacht Waagstraat (-)
De baten en de lasten zijn in de begroting 2016 abusievelijk bij deelprogramma 2.4 geraamd in plaats van bij deelprogramma 8.7. De gerealiseerde baten en lasten zijn wel op deelprogramma 8.7 verantwoord. In deelprogramma 4.2. doet zich met betrekking tot dit onderwerp daarom zowel bij de baten als bij de lasten een afwijking van 330 duizend euro voor. Per saldo is dit neutraal.

Bijdrage in MVA naar beklemde reserve ( V 229 duizend euro)
In de Materiele Vaste Activa (MVA) was in een aantal gevallen sprake van een negatieve boekwaarde ultimo 2016. Dit is niet mogelijk op basis van regelgeving. Deze negatieve boekwaarden zijn ontstaan doordat bijdragen in de MVA ingeboekt zijn terwijl er nog niet voor datzelfde bedrag aan kosten is gemaakt. Om te voldoen aan de regelgeving worden de eigen middelen die in deze projecten zijn ingeboekt voor het deel waardoor een negatieve boekwaarde ontstaat, overgeboekt naar de exploitatie en verantwoord als resultaat. Deze bedragen moeten vervolgens worden gestort in een beklemde reserve, waaruit de toekomstige kapitaallasten worden gedekt. Binnen dit deelprogramma gaat het om het project Herinrichting Boterdiep-Bloemstraat.

Overig (N 128 duizend euro)
Diverse voor- en nadelen met betrekking tot ureninzet, uitvoeringskosten reguliere budgetten en meerjarige projecten tellen op tot een nadeel van 128 duizend euro.