Jaarverslag 2016

Ontwikkelingen

Naam ontwikkeling 

projectteam mogelijke verzelfstandiging CBK

Programma 6

 Cultuur

Omschrijving

Onderzoek naar mogelijke verzelfstandiging van het CBK

Actie

Momenteel brengt een projectteam van de Gemeente Groningen de gevolgen van een mogelijke verzelfstandiging van het CBK in beeld.  Het doel is om tot een toekomstbestendige organisatievorm te komen waarbij de functies van het CBK optimaal tot hun recht komen, zowel inhoudelijk als financieel. De uitkomst van dit onderzoek wil het CBK nog voor het zomerreces voorleggen aan het college.

Naam ontwikkeling 

Onderzoek Draaijer en partners

Programma 6

Cultuur

Omschrijving

Onderzoek naar het MJIOP en exploitatie OPSB

Actie

Het gebouwgebonden onderhoud van De Oosterpoort en de Stadsschouwburg is overgedragen aan deskundige partijen m.n. VGM en het Groninger Monumenten Fonds. Gedurende het proces kwamen de vragen naar duurzaamheid en de leeftijd van vooral De Oosterpoort duidelijk naar voren. Hierin speelt de toekomstbestendigheid en functionaliteit van de OP in het kader van de culturele infrastructuur een rol. Inmiddels is aan Draaijer en partners de opdracht verstrekt om  onderzoek te doen naar de huidige stand van het Meerjarig Onderhoudsplan (MJIOP) en de exploitatie van OPSB.

Naam ontwikkeling 

Toekomstige programmering Grand Theatre

Programma 6

Cultuur

Omschrijving

Programmering Grand Futura in het Grand Theatre vanaf seizoen 2016-2017

Actie

De keuze om de exploitatie van het Grand Theatre per seizoen 16/17 aan de stichting Grand Futura (GF) over te dragen betekent het volgende. Bij het sluiten van het Kruithuis in 2012 heeft de Gemeente verder besloten een gedeelte van de Kruithuis-programmering in het Grand Theatre (GT) te beleggen. Gebaseerd op recente besluiten van GF m.b.t. het exploiteren van het GT en hun aangekondigde profiel/programmering  lijkt het erop dat een deel van de voormalige Kruithuis-programmering in het GT niet meer gekozen wordt. Als de culturele opdracht OPSB even breed blijft, is onze organisatie genoodzaakt de voormalige kruithuis-programmering als "tribune op toneel"-voorstellingen te brengen (tribune op toneel = tribune wordt op podium van SB gebouwd t.b.v. intieme setting voor kleine groep publiek). Dit leidt naast overdruk voor op de zaal ook tot inkomstenderving, omdat de SB daardoor niet maximaal gebruikt kan worden. Tevens leidt het tot extra kosten bij het ombouwen van de zaal. Verder wordt duidelijk dat het GF geen  programmering heeft voor jeugd en jongeren. Door deze ontwikkeling verliest de stad een balangrijk aanbod. .... 

Naam ontwikkeling 

Brandveiligheid

Programma 6

Cultuur

Omschrijving

Verbeteren brandveiligheid in De Oosterpoort

Actie

Naam ontwikkeling 

Geluidsoverlast t.a.v. nieuw appartementencomplex Trompsingel

Programma 6

Cultuur

Omschrijving

Realisatie appartementen naastgelegen gebouw OP

Actie

In het naastgelegen gebouw (Trompsingel 1-23) van de Oosterpoort ontstaat in 2016 een nieuw appartementencomplex met ruim 120 nieuwe appartementen. De Gemeente heeft hiervoor in 2015 vergunning verstrekt. Hierdoor onstaat een zeer groot risico op geluidsoverlast op verschillende locaties binnen en buiten het gebouw. Vooral vanuit en via de binnentuin van de OP wordt geluidsoverlast verwacht voor de omgeving. Deze zal bij de nieuwe appartementen gezien de minimale ruimtelijke afstand extreem hoog zijn. De Gemeente is genoodzaakt hiervoor een oplossing te vinden.

Naam ontwikkeling 

Toetsing bouwplannen door derden

Programma 8

Wonen

Omschrijving

Vanaf 2016 wordt het mogelijk de toetsing aan het bouwbesluit en het toezicht op de bouwkwaliteit door private partijen te laten uitvoeren (afhankelijk van wetsvoorstel). Doelstelling is het verlagen van de regeldruk voor bedrijven, professionals en consumenten. In eerste instantie was sprake van overgangsperiode van drie jaar. In deze overgangsperiode zou de indiener van een aanvraag voor een omgevingsvergunning kunnen kiezen voor private of gemeentelijke toetsing (duaal stelsel). In maart 2014 heeft de minister, na overleg met de Tweede Kamer, besloten dat er geen duaal stelsel komt en dat de private kwaliteitsborging stapsgewijs wordt ingevoerd. Zo kunnen markt en overheid wennen aan de nieuwe situatie met het door partijen zelf laten borgen van de kwaliteit van ‘eenvoudige’ bouwwerken. De start was gepland in 2016, echter de wet Kwaliteitsborging is nog steeds niet van kracht. Dit ligt nog ter besluitvorming bij de Tweede Kamer.

Actie

De consequenties voor de gemeente Groningen worden nader uitgewerkt.

Naam ontwikkeling 

iederz-inzet Stadsbeheer

Programma 9

Onderhoud en Beheer openbare ruimte

Omschrijving

Momenteel zijn ongeveer 280 medewerkers van iederz gedetacheerd bij Stadsbeheer voor het reguliere onderhoudswerk in de openbare ruimte. Binnen deze groep mensen is de jaarlijkse uitstroom relatief hoog. Vanuit de Participatiewet ontstaat de verplichting om het aantal werknemers dat afkomstig is uit groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt, op peil te houden of te verhogen. Toekomstige uitstroom van iederz medewerkers bij Stadsbeheer moet dan worden gecompenseerd met zogeheten "banenafspraak-banen". Op dit moment is nog onzeker in welke mate de medewerkers, die in deze banen terecht komen, een voldoende bijdrage kunnen leveren aan het onderhoud. Verder is nog onduidelijk welke salaris- en begeleidingskosten dit voor Stadsbeheer met zich mee zal brengen. Bovendien levert de verplichting voor het op peil houden van dit aantal medewerkers forse beperkingen met zich mee bij het doorvoeren van bezuinigingen, door bijvoorbeeld uitbesteding.

Actie

We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en indien nodig aangeven wat de gevolgen zijn voor het onderhoudswerk van Stadsbeheer en voor het realiseren van bezuinigingen.

Naam ontwikkeling 

Noordelijk Belastingkantoor

Programma 11

Stadhuis en Stadjer

Omschrijving

Voor de zomervakantie hebben het college van burgemeester en wethouders en de algemene besturen van de drie noordelijke waterschappen besloten tot oprichting van een Noordelijk Belastingkantoor. Inmiddels loopt de ontwerp- en implementatiefase. Belangrijke activiteiten in deze fase zijn de aanbesteding van een belastingapplicatie en het plaatsingsproces. Na afronding van deze fase moet er een nieuwe organisatie staan met een geïntegreerde manier van werken onder aansturing en verantwoordelijkheid van één bestuur en één management. De planning is erop gericht dat de nieuwe organisatie in de periode  juli 2017 -  januari 2018 van start gaat. Begin 2018 worden voor het eerst gecombineerde belastingaanslagen van gemeente en waterschap verstuurd.

Actie

Niet van toepassing

Naam ontwikkeling 

Uitvoer motie ‘Controleer uw WOZ-waarde’

Programma 11

Stadhuis en Stadjer

Omschrijving

Nadat eerder een pilot is uitgevoerd in een aantal wijken zijn alle woningeigenaren in de stad in dit najaar in de gelegenheid gesteld de voorlopige WOZ-waarde van hun woning voor 2017 te controleren en onjuistheden aan ons door te geven. Hiermee is uitvoering gegeven aan de motie ‘Controleer uw WOZ-waarde’. Door eigenaren vooraf te betrekken bij het bepalen van de WOZ-waarde, wordt de WOZ-waarde transparanter en wordt het draagvlak daarvoor vergroot. Op termijn moet dit leiden tot minder bezwaarschriften. De raad wordt in het voorjaar van 2017 schriftelijk geïnformeerd over de resultaten van deze nieuwe vorm van dienstverlening (aantal reacties, effect op aantal bezwaarschriften enz.).

Actie

Niet van toepassing

Naam ontwikkeling 


Pilot e-rijbewijs 

Programma 11

Stadhuis en Stadjer

Omschrijving

Met de pilot onderzoekt de overheid nieuwe manieren om eenvoudig én betrouwbaar zaken te regelen via het internet. In juni 2016 is de pilot beëindigd.
In het eerste kwartaal van 2017 wordt een nieuwe pilot georganiseerd door het ministerie van BZK. Het betreft een pilot met Idensys, het private authenticatiemiddel. De gemeente Groningen heeft op uitnodiging van het ministerie aangegeven hieraan mee te willen doen als een van de 6 gemeenten. In het eerste kwartaal van 2017 zal naar verwachting meer duidelijk worden wat de impact is van de pilot.

Actie

Niet van toepassing