Jaarverslag 2016

1.1.1 Regionaal arbeidsmarktbeleid

Op een goed werkende arbeidsmarkt zijn vraag en aanbod met elkaar in balans, nu en in de toekomst. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt vooral bij werkgevers, werknemersorganisaties en onderwijsinstellingen. Als gemeente zien wij voor onszelf ook een rol als actieve initiatiefnemer en ondersteuner van de samenwerking tussen deze (sociale) partners. Wij richten ons arbeidsmarktbeleid zowel op de stad (Nieuwe aanpak arbeidsmarktbeleid) als op de regio (arbeidsmarktregio Werk In Zicht).

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Realisatie
 2015

Beoogd
 2016

Realisatie
 2016

Aantal plaatsingen door brancheteams

597

550

815

Aantal plaatsingen of plekken gerealiseerd door SROI in arbeidsmarktregio

825

550

622

Aantal gerealiseerde afspraakbanen in arbeidsmarktregio

-

935

1.740

Wat wilden we bereiken in 2016?

De ontwikkeling van de werkgelegenheid is één van onze belangrijkste opgaven voor de komende jaren. Om een stad te kunnen zijn waar iedereen meedoet en waar iedereen tot zijn recht komt is het belangrijk dat we zo veel mogelijk mensen perspectief bieden op regulier werk. Om hieraan uitvoering te geven werken wij binnen de arbeidsmarktregio Werk In Zicht intensief samen met onderwijsinstellingen, vakbonden, werkgeversorganisaties en dienstverleners. Tevens zijn we in 2016 gestart met de ontwikkeling van de Nieuwe aanpak arbeidsmarktbeleid. Hiermee werken we aan de inclusieve arbeidsmarkt die ook kansen biedt aan kwetsbare jongeren (tegengaan jeugdwerkloosheid), mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, vijftig plussers en mensen met een migratie achtergrond (diversiteit).

De doelen voor 2016 waren gericht op het realiseren van een beter functionerende regionale arbeidsmarkt met meer banen, meer mensen die vanuit een uitkeringssituatie aan de slag gaan en jongeren die beter toegerust zijn voor de arbeidsmarkt.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

  • Ondersteunen en ontzorgen van werkgevers;
  • Stimuleren van Maatschappelijk Betrokken (Sociaal) Ondernemen;
  • Ondersteunen en toepassen van Social Return on Investment (SROI);
  • Kansen benutten in kansrijke sectoren en bij aardbevings-herstel/versterking;
  • Mensen aan een reguliere baan helpen via regionaal Werkbedrijf 'Werk in Zicht'.

Conclusie

De samenwerking met relevante partners in de arbeidsmarktregio is in 2016 verder versterkt. Mede daardoor zijn we erin geslaagd kwetsbare jongeren beter in beeld te krijgen en richting werk te helpen.
Om werkzoekende jongeren zonder startkwalificatie richting onderwijs en werk te leiden (afhankelijk van wat passend en wenselijk is voor de jongere), is binnen het project 'Samen naar een werkende toekomst' ingezet op de onderstaande doelen:

  • Jongeren matchen op werk;
  • Versterken van de samenwerking tussen Werk, UWV en RMC (Werk/Onderwijs);
  • Jongeren die buiten beeld zijn weer in beeld krijgen.

Daarnaast is stevig ingezet op het thema Sociaal Ondernemen en Social Return on Investment. Sociaal ondernemen en SROI bieden kansen voor het creëren van werkgelegenheid voor de kwetsbare doelgroepen die centraal staan in ons arbeidsmarktbeleid. Wij werkten dan ook mee aan de realisatie van de Social Impact Day op 9 november 2016 dat als doel had sociaal ondernemen in Noord-Nederland te versnellen. De doelstelling voor het social returnbeleid in 2016 was het realiseren van 550 plaatsingen. Met 622 plaatsingen is die doelstelling behaald. De kandidaten komen uit verschillende doelgroepen: 192 uit de P-wet, 112 uit de WW, 66 niet-uitkeringsgerechtigden, 173 uit de WSW en 4 met een Wajonguitkering. Er zijn 47 stageplekken en 18 BBL-plekken gerealiseerd, met name voor jongeren. Er is een Regionaal Coördinatiepunt Social Return opgezet. Hiermee realiseerden we een uniform uitvoeringsbeleid voor ondernemers in Noord-Nederland wat positieve gevolgen heeft gehad voor ondernemers en kandidaten.

In 2013 is in een akkoord tussen werkgevers, werknemers en overheid afgesproken om binnen tien jaar 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking te creëren in het bedrijfsleven (100.000) en bij de overheid (25.000). Per arbeidsmarktregio maken gemeenten, UWV en sociale partners afspraken over de manier waarop ze de afspraakbanen gaan realiseren. In onze arbeidsmarktregio (Groningen/ Noord-Drenthe) doen we dit in het samenwerkingsverband Werk in Zicht. In november 2014 is als doelstelling geformuleerd om in de arbeidsmarktregio voor het einde van 2016 minimaal 935 afspraakbanen te realiseren. Tot en met augustus 2016 zijn in de arbeidsmarktregio 1.740 afspraakbanen gerealiseerd. Dat zijn er ruim 800 meer dan het streefcijfer van 935.
De gemeente Groningen heeft zich als werkgever ten doel gesteld om in een periode van 10 jaar ruim 100 afspraakbanen voor arbeidsgehandicapten te realiseren. Eind 2016 ligt het totaal aantal gerealiseerde afspraakbanen bij de gemeente op 36. Dit is tien meer dan beoogd.

Onze doelstelling op het gebied van de plaatsingen door de brancheteams hebben we ruimschoots gehaald. Meer dan in het verleden hebben we ook kandidaten van het UWV en andere gemeenten geplaatst. Deze goede resultaten zijn het gevolg van samenwerking in de regio, betere samenwerking met uitzendbureaus en de aantrekkende economie. Daarnaast hebben we ook meer dan in het verleden ingezet op parttime inkomsten.