Jaarverslag 2016

1.1.3 Maatschappelijke participatie

Ook als je niet (betaald) kunt werken, is het belangrijk actief te zijn in de samenleving en iets voor een ander te betekenen. Dat kan door deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten in de wijk of actief te zijn als vrijwilliger. Dat kunnen ook eerste stappen zijn (terug) naar de arbeidsmarkt. Maatschappelijke participatie vindt in de praktijk plaats bij maatschappelijke organisaties en verenigingen. Als gemeente proberen we maatschappelijke organisaties hierin te stimuleren. We bemiddelen en subsidiëren. We zoeken de verbinding met andere doelgroepen en beleidsterreinen.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Realisatie
 2015

Beoogd
 2016

Realisatie
 2016

Aantal mensen dat actief is op een Participatie baan

289

500

400

Aantal beschutte werkplekken (SW)

437

400

399

Aantal beschutte werkplekken nieuw (Participatie wet)

0

50

17

Wat wilden we bereiken in 2016?

Doel van Maatschappelijke participatie is om mensen met een bijstandsuitkering met een afstand tot de arbeidsmarkt te activeren door Participatie-banen aan te bieden, wijkactiviteiten, ondersteuning en scholing.

Bij het project Kansen in Kaart gaan we in gesprek met mensen om hun potentieel in kaart te brengen en hen de mogelijkheden om maatschappelijk actief te worden voor te houden.

We organiseren beschutte werkplekken voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Het gaat om een groep mensen die intensieve begeleiding op de werkplek nodig heeft. Dit kunnen we niet verwachten van een reguliere werkgever.

Het aantal beschutte werkplekken onder de SW daalt door natuurlijk verloop naar 400 eind 2016. Het aantal medewerkers nieuw beschut onder de Participatie-wet neemt met 25 per jaar toe. We verwachtten dat er eind 2016 50 inwoners werken in een nieuw beschut baan.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Participatiebanen en wijkactiviteiten: Hiervoor hebben we:

  • Een tevredenheidsonderzoek onder deelnemers op participatiebanen, deelnemers wijkactiviteiten en vrijwilligers uitgevoerd;
  • Een minisymposium georganiseerd over wijkactiviteiten, en verdiepende panelgesprekken georganiseerd met aanbieders en met vertegenwoordigers gebieds- en WIJ-teams;
  • Het aantal coaches meedoen uitgebreid van 6 naar 9 fte. Zij ondersteunen en begeleiden deelnemers;
  • Scholingsmogelijkheden verruimd, en meer aandacht voor passend vervolg (maatwerk);
  • Uitvoering Pr-offensief met voorlichting aan maatschappelijke organisaties en WIJ-teams rond participatiebanen en vrijwilligerswerk, en via gemeentelijke website, Kansen in Kaart en Link050;
  • Een succesvolle pilot uitgevoerd met mensen die zelf op zoek mochten gaan naar een participatiebaan.

Kansen in Kaart (Cijfers over oktober 2015 - juli 2016)

  • Van de 1.427 benaderde personen hebben we 877 mensen gesproken;
  • Van hen waren 325 mensen al maatschappelijk actief;
  • Na gesprekken zijn 102 mensen actief worden;
  • Deelnemers zelf zijn erg tevreden over de open gespreksvoering en de ondersteuning.

Beschut
In 2016 lag de focus op het op gang brengen van de instroom nieuw beschut. Hiervoor hebben we de volgende acties ondernomen:

  • Een nieuw instroomproces ontwikkeld en geïmplementeerd;
  • Een belangrijk onderdeel van het nieuwe instroomproces is het leggen van nieuwe verbindingen met het Pro-Vso onderwijs. Daarnaast is de verbinding gelegd met andere instroomkanalen, zoals het werkplein en de WIJ-teams;
  • Er zijn werkafspraken gemaakt met het UWV;
  • Consulenten zijn getraind in de nieuwe werkwijze van het UWV.

Conclusie

Participatiebanen en wijkactiviteiten:
We hebben de 'producten' geëvalueerd met deelnemers, aanbieders en collega's in de gebieden. Op hoofdlijnen was er grote tevredenheid. Wel hebben we op basis van de bevindingen en andere analyse besloten om in 2017 te stoppen met de tijdelijke functie van participatiewerker, en hebben we meer ingezet op de begeleiding van deelnemers en scholing. We zetten meer dan voorheen activerend en motiverend karakter van ons aanbod, en inpassing in de nieuwe wijkstructuren.

Kansen in Kaart
De mensen die we bezoeken zijn zeer tevreden over de open gespreksvoering over hun leefsituatie. Het is een succesvolle, motiverende methode die navolging verdient in de reguliere dienstverlening van de directie Werk, Inkomen en Maatschappelijke Participatie. We sluiten aan op de energie van mensen en hun talenten, waardoor ze eerder actief worden. Het lukt ook steeds beter om mensen in beeld te krijgen en te houden.

Beschut:
In 2016 is het aantal medewerkers beschut onder de SW gestaag afgenomen door natuurlijke uitstroom. De instroom nieuw beschut komt op gang. In 2016 zijn er 17 mensen ingestroomd en zitten er 17 mensen in het voortraject (inclusief 2 mensen uit de gemeente Ten Boer). Het streefcijfer nieuw beschut blijft vooralsnog achter bij de doelstelling.