Jaarverslag 2016

8.3.1 Ouderen

Ouderen en mensen die zorg nodig hebben, moeten hun zorgvraag steeds meer zelf en binnen hun directe omgeving oplossen. Door grote veranderingen op het gebied van wonen en zorg, sluiten veel verzorgingstehuizen hun deuren. Ondertussen willen steeds meer mensen het liefst oud worden in hun eigen woning en woonomgeving. Als gemeente gaan we mee in deze ontwikkeling. We willen dat mensen met een (aanstaande) zorgvraag zo lang mogelijk op eigen kracht zelfstandig kunnen blijven wonen: veilig en comfortabel in hun eigen vertrouwde woonomgeving. We blijven met onze partners werken aan goede voorzieningen binnen de muren van zorginstellingen voor mensen die daar recht op hebben.

We willen dat:

  • Voldoende geschikte woningen voor ouderen beschikbaar zijn; op de goede plek;
  • Ouderen zich bewust zijn van hun woonsituatie als er zorg nodig is en hun mobiliteit afneem;
  • Ouderen zich voldoende kunnen informeren op het gebied van wonen, welzijn en zorg;
  • Ouderen die intensieve zorg nodig hebben vlot een plek kunnen vinden in woonvoorzieningen van zorginstellingen.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd 2016

Behaald
 2016

Aantal (media)campagnes gericht op informeren ouderen over hulpmogelijkheden langer thuis wonen

-

2

2

Slaagkans 65+'ers via Woningnet

-

>40&

20%

Wat wilden we bereiken in 2016?

Ouderen zich bewust laten worden van hun woonsituatie en tijdig zelf maatregelen nemen om te zorgen dat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Creëren van een 'Living lab' in het Huis van Morgen om mogelijkheden voor ouderen inzichtelijk te maken.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We zijn een campagne gestart onder het motto 'Lang Zult U Wonen'. Naast inschakeling van de media zijn er twee Wijkmarkten georganiseerd voor de doelgroep en hebben adviseurs van Lang Zult U Wonen huisbezoeken afgelegd. We hebben veelvuldig overleg gehad met Economic Board Groningen over het opzetten van het Huis van Morgen in het innovatiecentrum voor aardgasbestendig en innovatief bouwen 'BuildInG' (Zernike). Ondanks het plan is realisatie in 2016 niet haalbaar gebleken.

We zijn een onderzoek gestart (met onder andere de bewoners), naar de mogelijkheden om de wijken Selwerd en Paddepoel 'senioren-proof' te maken.

Conclusie

De aandacht die de campagne Lang Zult U Wonen van de doelgroep krijgt laat zien dat we de juiste weg zijn ingeslagen. Ouderen beginnen zich bewuster te worden van de eigen woonsituatie en raken doordrongen van het feit dat ze daar zelf voornamelijk de regie op hebben. Vanwege het hoge eisenpakket van veel ouderen zijn er in 2016 minder geslaagde verhuisbewegingen geweest dan beoogd.