Jaarverslag 2016

8.6.2 Archeologie

We willen:

  • Beschermen en in standhouden van het archeologische bodemarchief;
  • Documentatie van het bodemarchief waar dat door werkzaamheden verloren gaat;
  • Bekendheid geven van de resultaten van archeologisch onderzoek.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald
 2015

Beoogd
 2016

Realisatie
 2016

Percentage bestemmingsplannen Malta-proof

85%

90%

90%

Archeologische onderzoeken

23

20-25

25

Adviezen bij vergunningen/ruimtelijke onderbouwing

40

40

40

Wat wilden we bereiken in 2016?

  • Bescherming en instandhouding van het archeologische bodemarchief;
  • Archeologische aspecten zo goed mogelijk verweven en laten landen in (gemeentelijke) projecten;
  • Het (laten) documenteren van het bodemarchief waar dat door werkzaamheden verloren gaat;
  • Publicatie in woord en beeld van de resultaten van archeologisch onderzoek.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Een tiental bestemmingsplannen werd voorzien van een archeologische paragraaf met betrekking tot de te verwachten en te beschermen waarden. Rond de veertig omgevingsvergunningen werden beoordeeld op hun impact op archeologische waarden en zo nodig van voorwaarden (archeologisch onderzoek) voorzien. De nieuwe Erfgoedwet (juli 2016) waar veel archeologische aspecten aan de orde komen maakte een nieuwe erfgoedverordening noodzakelijk, welke in december werd vastgesteld.

De gemeente Groningen heeft met TAUW/RAAP de overeenkomst ‘duurzaam bodembeheer’ afgesloten. Volgens de overeenkomst zullen de onderzoeken, betreffende milieu en archeologie, gecombineerd worden uitgevraagd. Dit komt de kostenefficiency ten goede en levert meer kwaliteit van de onderzoeken op.

In Hervonden Stad werden de resultaten van de archeologische onderzoeken in woord en beeld in het jaarverslag belicht. Daarbij werd dit jaar de verbinding gezocht met voedsel en voedselbeleid door een aantal thematische artikelen over dit onderwerp.

De archeologische kaart is uitgebreid met een extra laag ‘archeologische onderzoeken’ die via internet te raadplegen zijn, zodat voor burgers en initiatiefnemers meer lokale informatie beschikbaar is.

In juli 2016 werd in het Scheepvaartmuseum de tentoonstelling ‘de Pelgrim en de Dame’ geopend, waar de resultaten van 20 jaar Hervonden Stad werden geëxposeerd.

Conclusie

In 2016 is de verbinding gezocht met zowel andere afdelingen binnen de gemeenten (Stadsingenieurs, Projecten), als met andere vakgroepen om de archeologie meer integraal mee te nemen. Daarbij werd nadrukkelijk archeologie niet als aparte discipline gepresenteerd maar als onderdeel van het totale erfgoed benaderd. Met de uitbouw van de Cultuurhistorische Waardenkaart sorteren we bovendien voor op het vullen van het omgevingsplan dat onder de nieuwe Omgevingswet van kracht gaat worden.