Jaarverslag 2016

8.5.1 Betaalbaarheid

Samen met de corporaties zetten we ons in voor voldoende betaalbare woningen voor mensen met lagere inkomens. We maken met de corporaties afspraken over nieuwbouw, verkoop en sloop.  

We willen:

  • Een zo helder mogelijke verdeling van huurwoningen, met zo min mogelijk regels;
  • Dat het aantal mensen dat een sociale huurwoning krijgt toegewezen gaat stijgen. Ons streven is dat er jaarlijks in ieder geval 10% van de totale voorraad van 35.843 woningen vrijkomt.

Wat wilden we bereiken in 2016?

De afgelopen jaren zijn er diverse rijksmaatregelen genomen die van invloed zijn op de wijze waarop we in Groningen de sociale woningvoorraad verdelen. Ons systeem richt zich op een zo transparant mogelijke manier van verdelen met zo min mogelijk regels. Maar de rijksregels maken dat het steeds minder eenduidig kan. Een aantal jaar geleden heeft het rijk maximale inkomensnormen gesteld en daarna de passendheidstoets ingevoerd. Deze toenemende voorwaarden aan de sociale huurwoningen maken dat we ons aan het beraden zijn over de wijze waarop de sociale woningvoorraad wordt verdeeld in de stad. Samen met de woningcorporaties zijn we deze discussie gestart in 2016 en zullen dat in 2017 ook met de raad bespreken. Mogelijk leidt dit tot wijzigingen in de Huisvestingsverordening, de wettelijke basis voor de woonruimteverdeling.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

In 2016 zijn er ruim 2.800 zelfstandige woningen via Woningnet verhuurd. Dit is minder dan 10% van de totale voorraad van de sociale huurwoningen. In 2016 hebben we ten opzichte van andere jaren een grote groep vergunninghouders moeten huisvesten, ruim 500 personen. Het merendeel van hen is aangewezen op de sociale huurvoorraad.

Conclusie

In 2016 is de druk op de sociale huurwoningen niet verminderd ten opzichte van de voorgaande jaren. We zien dat het aantal sociale huurwoningen niet is toegenomen en dat het aantal vrijkomende huurwoningen ook lager is dan we hadden geprognosticeerd. Daardoor is de slaagkans ook lager dan onze doelstelling. Ondanks dat de verbanden niet altijd één op één te leggen zijn, zien we wel een aantal ontwikkelingen dat hier invloed op heeft. Als we kijken naar de vraagkant zien we dat de druk op de sociale huurwoningen hoog blijft. Het aantal ingeschreven huishoudens blijft hoog en in 2016 was de groep vergunninghouders aanzienlijk hoger dan de voorgaande jaren. Kijken we naar de aanbodzijde dan is de nieuwbouw in de sociale huursector achtergebleven bij de prognose. We verwachten, mede met het oog op de toegenomen investeringsruimte bij de corporaties en de daarmee samenhangende prestatieafspraken, dat er de komende jaren meer ruimte komt in de sociale huursector.