Jaarverslag 2016

8.2.3 Leefbaarheid, studenten en Stadjers

We willen het samenleven tussen studenten en Stadjers bevorderden. Uit onderzoek blijkt dat zij weinig met elkaar in contact komen en het ook moeilijk vinden om contact te leggen. Als dit wel gebeurt, ontstaat meer begrip voor elkaar en durven ze elkaar eerder aan te spreken op bijvoorbeeld overlast. Hierdoor verandert de beeldvorming en heeft dit een positief effect op de manier waarop studenten en Stadjers samenleven.

Om dit contact te bevorderen zetten we in op WIJS (Wijkinzet door Jongeren en Studenten) en stimuleren we via het platform Leven in Stad (een samenwerking tussen bewonersorganisaties, studentenbelangenorganisaties, kamerverhuurders en gemeente) op een positieve manier het samenleven tussen studenten en andere Stadjers.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd 2016

Behaald
2016

Het aantal studenten dat via WIJS actief is in de buurt

150

183

675 in zo'n 60 projecten  verspreid over de stad*

Het aantal bewoners dat via WIJS diensten afneemt

-

-

181** 

*In langdurige, grote projecten (zoals afstudeerstages, onderzoeksopdrachten, schrijven van adviesrapporten, ondersteunen van diensten) en in kortlopende projecten (zoals brainstormsessies, meedoen met symposia, leefbaarheidsopdrachten). De langdurige projecten kenmerken zich doordat de stad, de wijk of een bewoner daadwerkelijk verder geholpen wordt. De kortlopende projecten zijn vaak meer gericht op een snuffel participatie moment van de student in de samenleving. 
**Dit betreft bewoners die via WIJS in Paddepoel geholpen zijn door de 15 WIJS-ambassadeurs. Op stedelijk niveau worden bewoners niet individueel geholpen, maar worden er diensten geleverd aan externe opdrachtgevers. 

Wat wilden we bereiken in 2016?

We wilden dat het aantal opleidingen en studenten dat via WIJS projecten, initiatieven en onderzoeken voor de buurt doet, toeneemt. We wilden ook dat het aantal bewoners dat via WIJS-diensten afneemt stijgt. We wilden tevens minimaal 5 buurtinitiatieven rondom de leefbaarheid tussen studenten en andere Stadjers ondersteunen met microfinanciering. Tot slot wilden we Leven in Stad tot een platform maken van meerdere partijen die zich met jongerenhuisvesting bezighouden.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Per februari 2016 is het WIJS-projectenbureau 5 dagen in de week geopend in het Wijkwinkelcentrum Paddepoel. Vanuit daar zijn studenten bezig met onderzoek, met de organisatie van WIJS of ze helpen bewoners met vragen. De Hanzehogeschool Groningen is ondertussen volledig partner en in 2016 participeerden 10 verschillende schools aan WIJS. Om de bekendheid en het aantal betrokken opleidingen en studenten te vergroten en het aantal bewoners dat via WIJS-diensten afneemt de laten stijgen is onder andere een groot artikel over WIJS in de Groninger Gezinsbode verschenen. Daarnaast is een themaversie WIJS van de nieuwsbrief WEST050 gemaakt en is een promotiefilm over WIJS ontwikkeld.
Tot slot hebben we 9 subsidies verleend vanuit Leven in Stad voor projecten rondom leefbaarheid tussen studenten en andere Stadjers.

Conclusie

WIJS heeft een goed pilot jaar achter de rug. Het aantal studenten dat betrokken is bij WIJS is veel groter dan we gedacht hadden. Vanwege het succes zijn met de Hanzehogeschool Groningen afspraken gemaakt over een verdere professionalisering en stedelijke uitrol van WIJS.

Leven in Stad is omgevormd naar een platform van meerdere bij het onderwerp betrokken partijen. In samenspraak met deze partijen is de blog www.stadclickt.nl gelanceerd. De blog gaat vooral over de positieve dingen die gebeuren in de stad rondom studenten en andere Stadjers. Hieraan gekoppeld is ook de website www.leveninstad.nl vernieuwd. Op basis van de bezoekersaantallen en volgers zijn wij tevreden over het resultaat. Nu deze middelen zijn gerealiseerd is het zoeken naar hoe het platform zich in de toekomst kan ontwikkelen en hoe we de samenwerking verder vorm gaan geven.