Jaarverslag 2016

2.1.2 Faciliteren van gezamenlijke (Internationale) kennis-/innovatieprojecten

Samen met andere overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven nemen we deel aan grote Europese samenwerkingsprojecten op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Daarmee versterken we onze kennisinfrastructuur en proberen we andere partijen te laten investeren in de Noordelijke economie.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd 2016

Behaald 2016

Grote kennisprojecten ondersteunen

-

3

11

Nieuwe Europese projecten op gebied van Smart Energy ondersteunen

-

2

2

Acquisitie kennisintensieve bedrijven

-

4

4

Wat wilden we bereiken in 2016?

We wilden grote kennisprojecten ondersteunen en nieuwe Europese projecten aanjagen op het gebied van kennis en innovatie en als Groningen Smart City. Hiervoor zijn ICT-innovaties essentieel waardoor beter gesproken kan worden van digitale economie. We stimuleren innovatie door het verbinden van netwerken en kennis te verspreiden bijvoorbeeld door cross-overs. We hebben ons ingezet om nieuwe kennisintensieve bedrijvigheid te acquireren.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We hebben bijgedragen aan het versterken van onze kennisinfrastructuur door projecten en initiatieven te ondersteunen die de Noordelijke economie versterken. Het gaat om het ondersteunen van grote kennisprojecten waar meerdere partijen aan bijdragen, nieuwe (Europese) op het gebied van Smart Energy en om het binnenhalen van kennisintensieve bedrijven.

Conclusie

  • Proeftuin Newborn is een project van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Lifelines, Philips Consumer Lyfestyle en een coöperatie van circa 20 noordelijke MKB bedrijven. Tijdens de projectperiode doen innovatieve bedrijven ongeveer 65 aanspraken op diensten van de proeftuin ter waarde van ruim 1 miljoen euro. In termen van werkgelegenheid wordt de totale impact ingeschat op ongeveer 40-50 FTE.
  • We hebben start gemaakt met inrichten van Proeftuin e-Health Groningen om voorop te blijven lopen in de zorgmarkt ontwikkelingen en de valorisatie naar nieuwe business.
  • Binnen de Healthy Ageing sector lopen veel initiatieven en is behoefte aan verbinding en afstemming tussen de projecten zodat ze elkaar kunnen versterken bijvoorbeeld Business Accelerator Connected Health, Indietopia Accelerator, virtueel opleidingscentrum, Hilab Digital society ook in relatie tot ondernemerschap en 5G proeftuinen. In 2016 is ingezet om vanuit de Campus Groningen de cross-over Health & IT te bevorderen en uit te rollen naar technologie. Hieruit zijn 6 nieuwe projecten ontstaan die de komende periode op worden getoetst op haalbaarheid en potentie.
  • We hebben Groningen Digital City voorbereid en samen met bedrijven en kennisinstellingen een actieplan opgesteld om de IT-sector in Groningen door te ontwikkelen naar een toekomstbestendige Groningse Digitale economie die doorwerkt in bedrijven en andere sectoren. Het actieplan wordt geregisseerd door Digital Office Groningen, een publiek private samenwerking van ondernemers, onderwijs en overheid.
  • Samen met overheid, kennisinstellingen, het bedrijfsleven en gebruikers van de stad hebben we projecten zoals The Holland Web Week en slimme energiesystemen ondersteund. We hebben nieuwe initiatieven gefaciliteerd zoals Regional Urban Data Center, IT-hub Zernike en het stimuleren van 5G.
  • We hebben bijgedragen aan de uitrol van Smart Energy City Groningen door deelname aan projecten in 2016 zoals: Community-flex Bedrijvenpark Zuidoost, 050-hybride proefproject met 50 warmtepompen, deelname als subpartners van de gemeente Tilburg in het prioriteitsthema Energy Transition van de EU Urban Agenda, leggen nadruk op Smart Energy City in EU-belangenbehartiging, bevorderen waterstof kennisuitwisseling tussen bedrijven en kennisinstellingen met INTERREG HyTrEc2.
  • In samenwerking met onze partners in Duitsland hebben we gewerkt aan Europese projecten en met de IT Academy ITANN aan het vergroten van IT-kennis op de arbeidsmarkt.
  • Voor de Creatieve industrie is in 2016 is een eerste aanzet gemaakt voor het ontwikkelen van een nieuwe visie voor de creatieve industrie in de stad Groningen. Op basis van een uitgebreide inventarisatie binnen de creatieve industrie, zijn bouwstenen aangedragen voor versterking van het ondernemerschap in deze bijzondere tak van bedrijvigheid. Op basis van interviews is het huidige netwerk aan bedrijven uitgebreid in kaart gebracht. De uitdaging zit er in partijen bij elkaar te brengen en ‘elkaars taal te leren spreken’. De gemeente faciliteert en jaagt aan, niet alleen tussen creatieve bedrijven onderling, maar vooral ook door de verbinding te leggen tussen creatieve bedrijven en meer traditionele bedrijven. Dit heeft onder andere geleidt tot business-bijeenkomsten tijdens Noorderzon. Het in contact komen met andere bedrijven wordt gewaardeerd én leidt tot nieuwe contacten en perspectieven.
  • Ook zien we dat de een goede triple helix-samenwerking in Groningen leidt tot keuze voor Groningen als vestigingsplaats van ondernemingen. Het grote voorbeeld daarvan is de keuze van Avebe om naar Groningen te komen met haar R&D-afdeling. Ook hebben wij een aantal kennisintensieve bedrijven gefaciliteerd om een vestiging in Groningen te openen, dan wel naar Groningen te verhuizen.

We hebben in 2016 onze prestatie indicatoren gehaald. Ook de werkgelegenheid is in onze speerpuntsectoren toegenomen. Dit geldt voor de sectoren Healthy Ageing, IT en de Creatieve sector. In de Energie sector zien we een groei van de vaste werkgelegenheid, maar een afname van het aantal uitzendkrachten. Het aantal vestigingen is in alle speerpuntsectoren toegenomen.