Jaarverslag 2016

2.1.5 Talent en bedrijfsleven koppelen

We bevorderen meer en betere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ook willen we dat aankomende professionals meer in contact komen met bedrijven in de regio. We ondersteunen initiatieven die deze samenwerking bevorderen.

We willen voldoende en goed gekwalificeerde arbeidskrachten in de Groningse regio.

Wat wilden we bereiken in 2016?

Met het Convenant Ondernemend Groningen hebben we gewerkt aan het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dat is een van de zeven ontwikkelopgaven binnen het Convenant. Door onderwijs en bedrijfsleven meer met elkaar te laten samenwerken sluiten ze uiteindelijk beter op elkaar aan en kunnen ze beter inspelen op elkaars behoeften.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We hebben activiteiten en initiatieven ondersteund die aankomende professionals in contact brengen met ons regionale bedrijfsleven.

Conclusie

  • We hebben de stichting OTP ondersteund. In 2016 heeft de stichting in samenwerking met de Regio Groningen Assen een verkenning gedaan om de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio te bevorderen. Daarnaast hebben ze uitvoering gegeven aan projecten zoals Check the Bizz en stagebemiddeling voor bedrijven. In 2016 heeft OTP de VMBO-carrousel overgenomen;
  • In 2016 hebben we samen met de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, VNO-NCW/MKB-noord en de Kamer van Koophandel de MKB-dag georganiseerd op de dag van de innovatie. Bedrijven konden vraagstukken bij studenten neerleggen. Door de samenwerking kregen studenten een inkijkje bij Groningse bedrijven en hebben we de samenwerking tussen de kennisinstellingen bevorderd;
  • MKB-studentconsultancy: in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfskunde hebben we een bijdrage geleverd aan het opzetten van de MKB-studentconsultancy. MKB-bedrijven met vraagstukken krijgen makkelijk toegang tot innovatieve ontwikkelingen/informatie. En studenten leren het Groningse bedrijfsleven kennen, waardoor we ze wijzen op de mogelijkheden binnen MKB-bedrijven;
  • Mede ondersteunen van het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap. Deze wordt mede gefinancierd door de Hanzehogeschool Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast zijn onder meer stad en provincie Groningen, NOM, Rabobank, FrieslandCampina, Triade, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta en meer dan 50 MKB-bedrijven nauw betrokken bij het centrum.
  • Overige projecten zijn ondersteuning MARUG, EBF, bedrijfsleven ontmoet student, masterclass IT-Start-up.
  • Het project Regionaal Co-makerschip heeft een bijdrage geleverd aan het leren samenwerken van het bedrijfsleven en het MBO.

Door al deze projecten hebben we een bijdrage geleverd aan het bij elkaar brengen van onderwijs en bedrijfsleven.