Jaarverslag 2016

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Met onze kennisinstellingen en de vele kennisintensieve, innovatieve bedrijven willen we Groningen uitbouwen tot een economische regio van betekenis in het Europa van nu en straks. Dat vraagt om meer internationaal georiënteerde activiteit en scherpe profilering.

Prestatie indicatoren

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2016 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Indicator (en)

Behaald 2015

Beoogd
 2016

Behaald
 2016

Samenwerkingsprojecten met Hamburg op gebied van kennis/innovatie

-

8

8

Events helpen organiseren die de bekendheid van Groningen als start-up city vergroten

-

3

3

(Internationale) podia waarop we Groningen als internationale kennisstad positioneren

-

2-3

3

Wat wilden we bereiken in 2016?

We wilden internationale activiteiten uitvoeren om onze kennissectoren in Groningen en (inter)nationaal te profileren. We ondersteunen de internationale ambities van onze kennisinstellingen. We wilden Groningen als internationale kennisstad en als jonge slimme stad en als start-up city beter op de kaart zetten.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

  • We hebben meerdere samenwerkingsprojecten met Duitsland en met Hamburg in het bijzonder opgepakt;
  • Met Founded in Groningen onder andere hebben we start-ups en snel groeiende technologie bedrijven een podium gegeven om zich te profileren en daarmee tegelijk onze stad als Smart City nationaal en internationaal te promoten;
  • We hebben een financiële bijdrage geleverd voor het organiseren van het congres "Building the Future of Health'' in Groningen en onze clusterorganisaties ondersteund bij het organiseren van dit evenement waarbij we hebben ingezet om het Noordelijke bedrijfsleven aan te haken.

Conclusie

  • In onze contacten met Duitsland hebben we ruim 8 projecten met Hamburg gerealiseerd. Dit waren projecten tussen de gaming/it sector en kennisuitwisseling op het gebied van waterstof. Vanuit de samenwerkingsovereenkomst tussen Hamburg, Groningen, ERIBA/UMCG en Fraunhoger Kliniek is de basis vrijgemaakt voor intensieve samenwerking A genetic Switch for Healthy Ageing waarbij de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen verder wordt gestimuleerd.
  • We hebben bijgedragen aan meerdere projecten om Groningen als start-up City te promoten zoals het start-up weekend 2016, de hackatons en start-up assist. In het verlengde hiervan hebben we meegewerkt om Founded in Groningen verder uit te laten groeien tot een netwerk van meer dan 400 bedrijven. Door in te zetten op inspireren, profileren, kennis en ervaring delen en vaardigheden ontwikkelen dragen we bij aan het verbeteren van het ondernemers en start-up klimaat en de doorgroeimogelijkheden naar scale-ups. Zo is samen met IBM gewerkt aan een portal om bestaande en nieuwe bedrijven uit Groningen beter zichtbaar te maken. Door deelname aan het Start-upDeltaPlatform vergroten we onze landelijke bekendheid door samenwerking met 8 inovatiehubs, het ministerie Economische Zaken en Onderwijs Cultuur & Welzijn. We werken aan een Start-upDelta 2020 programma onder leiding van Constantijn van Oranje-Nassau.
  • Daarnaast hebben we ons als stad en Noordelijke regio op verschillende internationale podia gezet waaronder de Open Days 2016 waar we ons hebben geprofileerd als Healthy Ageing Hot Spots in het Nothern Netherlands. Ook zijn we lid geworden van Eurocities Economic Forum, een belangrijk netwerk voor lobby en uitwisseling van kennis in EU.
  • Healthy Ageing: we hebben bij de EU Summit on Digital Innovation for active Healthy Ageing namens het SNN 4 sterren reference status ontvangen voor het ontwikkelen van beste strategieën rondom Healthy Ageing. De status is niet alleen een erkenning voor wat er al door Noord-Nederland gepresteerd is, maar schept ook verplichtingen voor de toekomst. “Voorbeeldregio’s worden voor de Europese Commissie namelijk steeds belangrijker. Zij worden ingezet om hun kennis over Active & Healthy Ageing te delen met minder ontwikkelde regio’s. Daarnaast wil de EU de export van gezondheidsinnovaties afkomstig uit voorbeeldregio’s stimuleren. Dat schept nieuwe kansen en mogelijkheden.
  • Groningen als Smart Energy City richt zich op de energiesector in de cross-over met IT waardoor nieuwe ontwikkelingen en bedrijvigheid ontstaat die de energie sector nieuwe impulsen geeft. Als voorbeeld noemen we het samengaan van Energy Valley met de Energy Academy Europe en het Energy Delta Institute op de Zernike Campus Groningen. Dit is een belangrijke eerste stap naar een meer gezamenlijke aanpak en profilering naar het totaal pallet aan energie gerelateerde en in de cross-over ook IT bedrijven in onze stad en regio.
  • De Zernike Campus Groningen wordt verder ontwikkeld tot één van de belangrijkste kennisdynamo’s van onze stad en regio. Een aantal projecten versterkt de gewenste profilering van deze Campus, zo is een eerste aanzet gegeven voor het project Virtual Reality Centre, 3d printing project in gezamenlijkheid met de Hanzehogeschool Groningen en het project Smart Charging.

Met deze inzet hebben we onze prestatie-indicatoren gehaald en bijgedragen aan het (internationaal) promoten van onze kennissectoren.