Jaarverslag 2016

2.1.3 Samenwerking versterken gericht op kennis en innovatie

Samenwerken in de regio en over de grenzen vormt steeds meer de basis voor het economische beleid. Voor goede innovatieve projecten is het nodig met veel partijen samen te werken. We verbinden mensen, bedrijven, kennisinstellingen en samenwerkingspartners uit de stad met de regio en slaan ook bestuurlijk de handen ineen richting Den Haag en Brussel.

We willen een sterkere positie van de Groningse regio bereiken in landelijke en Europese netwerken, onder meer om het Groningse innovatiepotentieel voor het voetlicht te brengen en de kansen op externe subsidies en investeringen te vergroten.

Wat wilden we bereiken in 2016?

We wilden de samenwerking tussen partijen in de stad en de regio stimuleren en op basis hiervan meer innovatieve projecten aanjagen en meer samenwerking tussen de 4 Noord-Nederlandse steden. Daarnaast wilden we de opgedane contacten in Den Haag, Brussel en de Europese samenwerkingssteden verder uitbouwen.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We hebben de samenwerking met onze regionale partners versterkt. Dit geldt voor de drie Noordelijke provincies, de Regio Groningen-Assen (RGA), het Samenwerkingsverband Noord-Nederland en de vier grote steden van het Noorden. Daarnaast hebben we samen met de RGA innovatie bij bedrijven in de regio versterkt.

Conclusie

  • We hebben de samenwerking tussen overheden in de regio versterkt via de Regio Groningen-Assen; Gemeente Noordenveld is aangesloten bij de bestuurlijke trekkers (Groningen, Assen, Tynaarlo en Hoogezand). De RGA organiseert het Economisch Platform om onderwijs, overheid en ondernemer regionaal meer met elkaar te laten samenwerken. Daarnaast verkenning regionale verkenning onderwijs bedrijfsleven via de Stichting OTP samen met de Eemsdelta. Ook bijgedragen aan stimulering innovatie in de regio via de innovatiespotter en een regionale skills audit samen met de arbeidsmarktregio, Eemsdelta en Groningen;

    Samen met de RGA hebben we met de innovatiespotter innovatieve bedrijven in beeld gebracht en met elkaar in verbinding gebracht waardoor kennisuitwisseling wordt bevorderd.

  • In het kader van de Noordelijke Innovatie Agenda heeft Noord-Nederland demografische veranderingen en gezondheid gekozen als speerpunt gekozen;
  • Volgens de Europese Commissie is Noord-Nederland koploper op het terrein van Healthy Ageing waardoor de zichtbaarheid van Noord-Nederland wordt vergroot binnen EU en netwerken van kennisinstellingen en bedrijven beter bij elkaar komen waardoor kennis en innovatie wordt uitgewisseld/ geëxporteerd;
  • Projectenverwerver-Brussel vanuit de NG4 hebben we een lobby-agenda opgesteld die aansluit op de netwerken en samenwerkingsmogelijkheden in de Europese Unie;
  • EZ neemt namens de NG4 deel aan de werkgroep programmabeheer OP EFRO van het SNN. Hierdoor dragen we bij aan het optimaliseren van het instrumentarium van het OP EFRO met het doel om de toegankelijkheid van het instrumentarium voor kennis en innovatieprojecten te vergroten.
  • Vanuit de NG4 is ook bijgedragen aan de Noordelijke innovation Board waardoor innovatie bij bedrijven verder is aangejaagd.