Jaarverslag 2016

2.1.6 Huisvesten van de kenniseconomie

In 20I6 hebben we in samenwerking met het bedrijfsleven en de kennisinstellingen verder gewerkt aan de versterking van de kenniseconomie in Groningen door samen te werken aan het scheppen van goede randvoorwaarden. We hebben de verdere ontwikkeling van onze kennisdynamo's de Zernike Campus Groningen en de Healthy Aging Campus bij het Universitair medisch centrum Groningen gefaciliteerd. Ook hebben we verschillende incubators en broedplaatsen gefaciliteerd in hun verdere ontwikkeling.

Wat wilden we bereiken in 2016?

Samen met onze partners een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van fysieke plekken waar kennis samenkomt, zoals campussen, ontmoetingsplaatsen voor start-ups en broedplaatsen voor de huisvesting en begeleiding van startende ondernemers.

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

We wilden samen met onze partners een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van fysieke plekken waar kennis samenkomt, zoals campussen, ontmoetingsplaatsen voor start-ups en broedplaatsen voor de huisvesting en begeleiding van startende ondernemers.

Conclusie

Zernike Campus Groningen gezamenlijk verder ontwikkelen

De visie op de werklocatie Zernike Campus Groningen is om de campus één van de belangrijkste kennisdynamo’s van stad en regio te maken. Hiertoe is in 2015 het Masterplan Zernike opgesteld. Deze visie geeft - voor de komende 10 tot 15 jaar, op hoofdlijnen - de koers voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Zernike Campus Groningen aan. In 2016 is er, naast de verdere uitwerking van het ruimtelijke plan, gewerkt aan verregaande organisatorische samenwerking op de Campus. Zo is de Zernike Campus Groningen Managementorganisatie opgericht (die mede vanuit de gemeente gefinancierd wordt), die actief werkt aan marketing, promotie en de organisatie van evenementen. In 2016 is de nieuwe website van de campus online gegaan en is er met diverse bedrijven gesproken over vestiging op Zernike. Het grootste succes is wel dat Avebe heeft aangekondigd haar R&D-faciliteit op de campus te gaan vestigen. Ook zijn de kennisinstellingen doorgegaan met investeren en plannen maken voor nieuwe onderwijs- en onderzoeksgebouwen.

Bedrijvencoöperatie van de Healthy Ageing Campus faciliteren
De LIFE Cooperative (formeel Healthy Ageing Business Coöperatief U.A.) is op 15 augustus 2014 met behulp van de Gemeente Groningen, het Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland en het Akkoord van Groningen in het leven geroepen om de innovatiecapaciteit van noordelijk LifeScience en MedTech MKB te vergroten, hun regionale samenwerking te verhogen en daarmee de economische bedrijvigheid in de regio te versterken. De bedrijvencoöperatie heeft anno 2016 steeds meer leden die elkaar kunnen helpen (gezamenlijke inkoop, beursbezoek, marketing, educatie, personeel) en samen willen investeren in kansen. Het ruimtelijk-economische effect daarvan is dat de Healthy Ageing Campus bij het UMCG verder is gegroeid.

Kennishubs en broedplaatsen voorstart-ups en zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) faciliteren
We zien met de stijgend aantal zzp-ers en start-ups ook de behoefte in de bedrijfsruimtemarkt veranderen. Er zijn steeds meer gebouwen die meerdere huurders hebben en vastgoedeigenaren proberen hier met nieuwe concepten op in te spelen. Zo is 2016 bedrijfsverzamelgebouw 'The Rock' geopend. In 2016 hebben we ook geïnventariseerd hoeveel broedplaatsen en kennishubs er eigenlijk in Groningen zijn, namelijk zo'n 25 stuks.  

We zien ook in 2016 steeds meer ruimtelijke effecten van de samenwerking tussen de kennisinstellingen, het bedrijfsleven en de overheid. De Zernike Campus organisatie is verder geprofessionaliseerd. Er zijn meer leden lid geworden van de Healty Ageing Campus Coöperatie en we zien steeds meer nieuwe bedrijfsverzamelconcepten in Groningen.