Jaarverslag 2016

4.3.3 Emancipatie

Ons emancipatiebeleid is beschreven in de nota Kansen bieden, kansen pakken (2010). Dit beleid loopt tot 2017. We subsidiëren cursussen, activiteiten en projecten van maatschappelijke organisaties. Die zijn gericht op het versterken van de zelfredzaamheid van emancipatie-doelgroepen.

We willen dat iedereen in Groningen, ongeacht herkomst, geslacht, geaardheid of andere oorzaken, dezelfde kansen krijgt om actief aan onze samenleving mee te doen

Wat wilden we bereiken in 2016?

De maatregelen van het emancipatiebeleid richt zich op het vergroten van kansen van alle bewoners van Groningen. We willen dat niemand vanwege herkomst, geaardheid of geloofsovertuiging wordt buitengesloten of minder kansen krijgt.
De zichtbaarheid en sociale acceptatie van LHBT's in de stad vergroten.
De ketenaanpak taal, participatie en arbeid adequaat houden, vernieuwen en inzetten.
Multiculturele netwerken ondersteunen

Wat hebben we hiervoor gedaan in 2016?

Emancipatie en integratie
Samen met de ketenpartners Jasmijn en Alfa College zijn er zo'n 500 vrouwen bereikt in de wijken en heeft het programma Jasmijn Werkt aan 12 vrouwen een activeringstraject uitgevoerd. Er zijn twee speciale trainingen georganiseerd voor circa 40 vrouwen in samenwerking met Diversion over economische zelfstandigheid. En er zijn plannen ontwikkeld om een zorgcoöperatie voor vrouwen op te richten.
Het multiculturele netwerk heeft een andere opzet gekregen: aan de hand van de thema's van de Diversiteitsagenda informeren de netwerk partners elkaar en zoeken ze samenwerking.
Mannenemancipatie is hoger op de agenda gezet en mankracht werkte hierin samen met Emancipator, een landelijke organisatie voor mannen emancipatie.

Lokaal lesbisch, homo, biseksueel en transgender beleid (LHBT)
In 2016 hebben wij samen met het COC Groningen-Drenthe, het COC Friesland, de noordelijke discriminatiebureaus, de politie Noord Nederland, het platform LGBT Groningen en de gemeente Sudwest-Fryslân de alliantie 'LHBT-veiligheid Noord-Nederland' ondertekend. Ook is in 2016 een begin gemaakt met het opstellen van een protocol discriminatie en geweld tegen LHBT's om op een transparante en eenduidige wijze discriminatie en geweld tegen LHBT’s in Groningen inzichtelijk te maken en af te handelen.

Conclusie

De diversiteitsagenda werkt verbindend en heeft nieuwe samenwerkingsrelaties tot stand gebracht.